23 خرداد 1399 ساعت: 22:3
رگهای گشاد شده آبیرنگی که روی پاهایتان میبینید را وریدهای واریسی مینامند و یک عارضه پزشکی رایج است که حدود یکسوم افراد دچار آن هستند.
وریدها داری دریچههایی هستند که به بازگشت تدریجی خون به سمت قلب بدون نشت خون کمک میکنند. هنگامیکه این دریچهها ضعیف میشوند یا افتادگی پیدا میکنند، خون و مایعات در بخشهای پایینی پا جمع میشوند و با فشار آوردن روی دیواره وریدها آنها ا گشاد و کلفت میکند.
افزایش سن، فشار وزن ناشی از ایستادن یا بیحرکتی طولانی، عوامل ژنتیکی، بیماریهای رگهای خونی، تجمع مایعات در بدن و بارداری از جمله علل زمینهساز ایجاد وریدهای واریسی هستند.
واریس ممکن است ورم کردن پاها، احساس درد، خستگی عضلانی، تغییر رنگ پوست یا حتی زخمهای پوستی منجر شود.
اگر متوجه برجستگی و کلفت شدن وریدهای پایتان شدید، باید پزشکتان مشورت کنید، چرا که در این وضعیت ممکن است خون در وریدهای عمقی پا لخته شود و عارضه «ترمبوز وریدهای عمقی»(DVT) به وجود آید که میتواند خطرناک و حتی مرگبار باشد.
این عارضه ممکن است بهصورت رنگپریدگی، تورم یا درد در بخش پایینی پا بروز کند و رشته یا توده سفتی در پشت ساقتان حس کنید. افراد دچار اختلال انعقاد خون، زنان باردار یا زنانی که برخی از قرصهای پیشگیری از بارداری را مصرف میکنند، افرادی که مسافرتهای طولانی میکنند و برای مدتهای طولانی بیحرکت هستند و بالاخره افرادی که بهتازگی جراحی ارتوپدی مانند تعویض مفصل ران انجام دادهاند، بیشتر در معرض خطر این عارضه هستند.
سونوگرافی میتواند به تشخیص سریع لخته در وریدهای عمقی پا کمک کند.
به افرادی که وریدهای واریسی دارند و دچار عارضه جدی نیستند، میتوان با اقدامات سادهای کمک کرد، ازجمله ورزش مرتب، محدود کردن مصرف نمک، بالا بردن پا بهطور مرتب و پوشیدن جورابهای واریسی که بخش پایینی پا را به شیوهای تدریجی فشار میدهند و به بازگشت خون به بالا به سمت قلب کمک میکنند.
البته برخی از افراد مبتلا به برخی از بیماریها و عوارض عروقی نباید این جورابها را بپوشند، بنابراین قبل از استفاده از آنها با دکترتان مشورت کنید.
درمانهای جراحی زیبایی یا طبی برای بهبود ظاهر پاهای دارای وریدهای واریسی وجود دارد. متخصص جراحی عروق ممکن است در عمل جراحی «بریدن وریدها» (فلبکتومی) یا «ابلیشن درون وریدی» از لیزر یا امواج رادیویی برای کاهش اندازه وریدهای واریسی استفاده کند.
وریدهای کوچکتر عنکبوتی یا شبکهای (تلانژکتازی) را اغلب میتوان با روشهای زیبایی مانند لیزر PDL یا لیزر IPL یا تزریق مستقیم دارو به داخل وریدهای کوچک (اسکلروتراپی) درمان کرد.
این درمانها را نباید در زنان باردار یا شیرده یا در افراد دارای سابقه لختههای خونی یا بیماری عروقی انجام داد.
اگر وریدهای واریسیتان برایتان آزارنده نیست و بیماری خاصی ندارید، ممکن است بهترین گزینه این باشد که کاری به کارشان نداشته باشید، چراکه هیچکدام از درمانهای جراحی و زییایی کاملاً بیخطر نیستند.
منبع: WebMD