آموختن مفهوم «استفاده اشتراکی» به کودکان
21 خرداد 1399 ساعت: 18:3



آموختن مفهوم «استفاده اشتراکی» به کودکان از کارهای سختی است که پیش روی والدین قرار دارد. با این‌حال، متخصصان می‌گویند که والدین می‌توانند با آموزش گام به گام این مفهوم به کودکان و تلاش برای برانگیختن حس همدلی در کودک، این مفهوم را راحت‌تر به زندگی او اضافه کنند و فرزند انسان‌دوست و صلح‌طلبی بار بیاورند. 

 بسیاری از کودکان تا رسیدن به سن 3 سالگی اساسا مفاهیمی مانند «مالِ من» یا «مالِ تو» را درک نمی‌کنند. با این‌حال، کودکان نوپا درکی درونی از مفهوم «انصاف» دارند که اگرچه با درک بزرگسالان از این مفهوم یکسان نیست، اما ویژگی‌های خاص خودش را دارد. 

 

مثلا اگر بزرگسالان در شرایط عادی باید برای رعایت انصاف براساس نسبت 50-50 به مسائل فکر کنند، کودکان نوپا این نسبت را براساس 10-90 درک می‌کنند؛ یعنی کودک نوپا دلش می‌خواهد که 90 درصد دارایی‌هایش را برای خودش نگه دارد و فقط 10 درصدش را به کودک یا شخص دیگری بدهد. 

 

اولین گام صحیح برای والدین، این است که نیازها و امیال کودک را تصدیق کنند. وقتی که والدین این کار را جدی نمی‌گیرند و سریعا فقط می‌خواهند مشکل را حل کنند، هیچ چیز خوب پیش نمی‌رود. دلیلش هم این است که کودکان نیازمند این هستند که دیگران به امیالشان احترام بگذارند. 

 

ضمن این‌که وقتی کودک در استفاده اشتراکی از اسباب‌بازی‌هایش با دیگر کودکان موفق عمل می‌کند، والدین نباید بی‌تفاوت باشند یا واکنش تشویقی افراطی نشان دهند، اما لازم است که خوشحالی خودشان را اظهار کنند و به کودک بگویند که کار خوبی انجام داده است. 

 

توجه داشته باشید که انسان‌ها ذاتا به چیزی که از اطرافیانشان می‌شنوند، توجه بیشتری نشان می‌دهند، بنابراین کودکان با شنیدن تعریف و تمجید از زبان اطرافیان خصوصا والدین احساس خوبی پیدا می‌کنند. 

 

راهکارهایی برای آموختن مفهوم «استفاده اشتراکی» به کودکان 

 

1. فضای مناسب را برای بازی کردن کودکان فراهم کنید 

 

اگر کودک نوپا یا پیش‌دبستانی دارید و قرار است که تعدادی از کودکان برای بازی کردن با فرزند شما به خانه‌تان بیایند، باید دارایی‌ها و اسباب‌بازی‌های بسیار محبوب فرزندتان را از دسترس خارج کنید تا دوستان یا هم‌بازی‌های او نتوانند به این دارایی‌ها دست بزنند. همچنین باید قبل از شروع مهمانی با کودک به تفاهم برسید و مشخص کنید که قرار است دیگر کودکان با کدام اسباب‌بازی‌ها یا وسایل مختلف به‌صورت شریکی بازی کنند. 

 

2. ضرورت استفاده نوبتی از اسباب‌بازی‌ها را به کودک توضیح دهید 

 

اگر مفهوم «استفاده نوبتی» از اسباب‌بازی‌ها را به کودک توضیح دهید، او هم سریع‌تر با مفهوم «استفاده اشتراکی» کنار می‌آید، بنابراین به کودک بگویید که اگر قرار است او همراه با دیگر کودکان از چند اسباب‌بازی به‌طور مشترک استفاده کند، این استفاده باید نوبتی باشد. 

 

3. هر روز با کودک صحبت کنید 

 

شما در جایگاه پدر یا مادر باید هر روز از راه‌های مختلف، مفهوم «استفاده اشتراکی» را به کودک یادآوری کنید تا ذهن او به این موضوع عادت کند. اگر بتوانید این مفهوم را به‌صورت عملی به کودک نشان دهید، نتیجه بهتری هم خواهید گرفت. مثلا اگر شخصی درحال غذا دادن به حیوانات است،‌ او را به کودک نشان دهید و بگویید که او درحال استفاده اشتراکی از دارایی‌هایش با حیوانات است. اگر هم خودتان به استفاده اشتراکی پایبند باشید،‌ کودک هم از شما الگوبرداری خواهد کرد. 

 

ترجمه: یوسف صالحی

منبع: WebMD

برچسب ها
دیدگاه کاربران

ممکن است این مطالب هم برای شما مفید باشد