در این مقاله با ما همراه باشید تا با راهکارهای غلبه بر این معضل در کودکان بیشتر آشنا شوید.
چرا کودک ناخنهایش را میجود؟
ناخنهای جویده شده، علاوه بر ظاهر نازیبایی که دارند، نوعی جراحت در سطح ناخن و پوست محسوب میشوند و بیشک مسائل بهداشتی خاص خود را به همراه دارند. به همین دلیل لازم است که به این معضل از نزدیک و با جدیت پرداخته شود تا چنین عادت بدی در وجود کودک برای همیشه جا خوش نکند. برای این منظور، اولین مرحله، شناسایی علت است.
همانطور که استرس، اضطراب و عدم امنیت از مجموعه عواملی هستند که بزرگسالان را به سمت جویدن ناخنها سوق میدهند، میتوان گفت که در کودکان نیز همین گونه است. روانشناسان معتقدند که اغلب اوقات، این احساسات در کودک، در پی یک تغییر بزرگ شکل میگیرند و وی را به شدت تحت تاثیر قرار میدهند.
اسبابکشی، تولد یک نوزاد جدید در خانواده، جدایی والدین، ورود یک پرستار جدید و خیلی عوامل دیگر، دست به دست هم میدهند و ریتم یا همان نظم زندگی کودک را برهم میزنند. در وهله اول از در گفتگو با کودکتان وارد شوید. اما برای شروع باید بفهمید که دقیقاً چه مسالهای به پریشانی و تمایل وی به جویدن ناخنها، دامن میزند.
روانشناسان به والدین توصیه میکنند به زمانهایی که این عادت در کودک اوج میگیرد، دقت کنند. این که دقیقاً چه زمانی کودک عصبانی میشود؟ شبها؟ زمانیکه خارج از منزل است؟ اینها نشانههایی هستند که میتوانند شما را به سمت کشف فاکتورهای تشدیدکننده این عادت راهنمایی کنند.
هنگان ناخن جویدن فرزندم چه عکسالعملی داشته باشم؟
اولین و بهترین راهکار این است که ناخنهای کودکتان را کاملاً کوتاه کنید و سوهان بزنید تا هرگونه هوس و میل جویدن را در او خاموش کنید. علاوه بر این، برای رعایت مسائل بهداشتی، وی را تشویق کنید تا مرتب دستهایش را بشوید.
در ادامه، بهجای این که مُدام در طول روز زیر گوش او بخوانید که «ناخنهایت را نجو»، کمی خلاقیت به خرج دهید. به عنوان مثال به محض این که متوجه شدید کودکتان به جویدن ناخنهایش روی آورده است، با هم بیرون بروید و یک عروسک زیبای پولیشی برای او خریداری کنید. از این پس هر زمان که او را در حال جویدن ناخنها دیدید، به او پیشنهاد دهید تا عروسکش را نوازش کند، با او حرف بزند، بازی کند و در یک کلام بکوشید تا حواس او را به هر نحوی که شده پرت نمایید تا دیگر به ناخنهایش فکر نکند.
زمانیکه در ماشین هستید، میتوانید روی گوشی موبایل با تبلت یک کارتون بامزه برای فرزندتان بگذارید تا جویدن ناخنها یادش برود.
امروزه محصولات زیادی در بازار لوازم آرایشی و بهداشتی وجود دارد که اختصاصاً برای توقف جویدن ناخنها طراحی شدهاند! به راحتی محلول را مانند لاک ناخن، روی ناخنهای خود میمالید، تا زمانی که ناخنهایتان را میجوید مزه تلخی بدهند.
مشکل اینجاست که بسیاری از آدمها پس از مدتی به طعمها عادت میکنند و مشکل دیگر این است که هر بار که دستتان را بشویید، باید مجدداً از محلول استفاده کنید.
با تمام این تفاصیل زمانی که برای بچهها از این محصولات استفاده میکنید باید محتاط باشید. اگرچه دختربچهها فوراً از این ایده استقبال میکنند اما از آنجا که کودکان به خوردن شیرینی و تنقلات علاقمند هستند، به سرعت متوجه خواهید شد که چنین محصولاتی اثر خوبی بر حس چشایی کودک ندارند چون قطعاً در حین خوردن تنقلات، مقداری از این مواد وارد دهان وی میشود و طعم بد و نامطلوبی ایجاد میکند، بنابراین به او بیاموزید که قبل از خوردن هر چیزی، دستهایش را بشوید.
اگر احساس میکنید که عادت جویدن ناخنها در کودک همیشگی شده است و با هیچ ترفندی برطرف نمیگردد، لازم است تا با یک پزشک متخصص کودکان مشورت کنید. اگر پزشک تشخیص دهد که وسواس کودک در جویدن ناخنها درحقیقت حکایت از نوعی بیماری روحی و روانی در وجود او دارد، شما را به روانشناس معرفی خواهد کرد. وی این قدرت را دارد تا به کودک کمک کند تا بر ترسهایش غلبه نماید.
ترجمه: عفت عباسیان
منبع: .magicmaman.com