صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
بازگشت رتینول در فرآورده‌های ضدپیری پوست؛ بازگشتی موفق یا ناموفق

آنچه امروز ویتامین A نامیده می‌شود، ماده اصلی مواد آرایشی ضدپیری در دهه 90 میلادی است. اگرچه با رواج اسید هیالورونیک، آنتی‌اکسیدان‌ها و پپتیدها، رتینول جایگاه و اهمیت واقعی خود را به‌علت خاصیت تحریک‌کنندگی پوست از دست داد، اما امروزه دوباره شاهد بازگشت این ماده در لوازم آرایشی هستیم به‌طوری ‌که تمام انواع پوست‌ها و حتی پوست‌های حساس نیز می‌توانند از این ماده بهره‌مند شوند!


پس از ورود اسید هیالورونیک، از آنجا که این ماده بسیار موثر و بدون عوارض جانبی بود، اکثریت محصولات آرایشی و بهداشتی برای مدتی رتینول را کنار گذاشتند، به‌طوری ‌که رتینول فقط ماده فعال مرجع ضدپیری برای متخصصان پوست باقی ماند و فقط توسط پزشکان و با نام علمی اسید رتینوئیک (اسید ویتامین A) در نسخه‌ها تجویز می‌شد. 


دکتر لورنس والون، متخصص پوست در بروکسل توضیح می‌دهد: «رتینول برای من یکی از بهترین داروهای ضدپیری است، ماده‌ای است که مکمل درمان‌های مختلف محسوب می‌شود و در پیشگیری از برخی بیماری‌های پوستی، آماده‌سازی و مراقبت از پوست، کاربرد بسیاری دارد. رتینول عمدتاً روی چین و چروک پوست تاثیری فوق‌العاده دارد، باعث بهبود بافت و صافی پوست می‌شود، آن را سفت‌تر می‌کند و همچنین لکه‌های رنگی شکل گرفته روی پوست را کاهش می‌دهد.»


به این ترتیب رتینول، مولکولی که نزد متخصصان به عنوان ماده‌ای با اثربخشی بالا  شناخته شده‌ بود و پیشینه‌ای 80 ساله در مواد آرایشی و مطالعات علمی متعدد داشت، بار دیگر بازگشت نمود. 

 

رتینول، ماده‌ای با خاصیت ضدپیری قوی

 

مانند تمام ویتامین‌ها، رتینول نیز همه کاره است و مسوولیت‌های متعددی دارد. همزمان در سطح پوست، در سطح اپیدرم و درم عمل می‌کند. در سطح پوست، رتینول همانند یک لایه‌بردار عمل می‌کند، بافت پوست را صاف و از مسدود شدن منافذ پوستی جلوگیری می‌کند، همچنین منجر به درخشندگی پوست می‌شود.

 

رتینول نوسازی سلولی را که با بالا رفتن سن کاهش می‌یابد، تحریک می‌کند و در نتیجه تاثیری شگرف در ضخیم شدن (جزئی) اپیدرم دارد. رتینول همچنین آنتی‌اکسیدانی قوی محسوب می‌شود، روی سلول‌های لانگرهانس که سلول‌های کلیدی سیستم ایمنی پوست هستند، تاثیرخوبی دارد، همچنین ملانوسیت‌ها (سلول‌های رنگدانه‌ای پوست) را نیز تنظیم می‌کند. بنابراین به جرات می‌توان گفت که رتینول، تنظیم‌کننده فعال و خوبی برای بهبود لکه‌های تیره پوست و یکنواختی رنگ چهره به شمار می‌رود.

 

رتینول، تولید کلاژن و الاستین را در درم تحریک می‌کند، سطح اسید هیالورونیک را افزایش می‌دهد و تخریب کلاژن موجود را کاهش می‌دهد. بنابراین تاثیرات مثبتی روی خطوط ریزچهره دارد و پوست را از آسیب زودرس آفتاب حفظ می‌کند. 

 

دکتر پومارده تصریح می‌کند: «این ماده در آسیب‌های پوستی ناشی از اشعه ماوراءبنفش موثرتر از زمانی است که به‌عنوان ضدپیری مورد استفاده قرار می‌گیرد. به همین دلیل این ماده بیشتر به بانوان بالای 40 سال که پوستشان در اثر قرار گرفتن در معرض آفتاب شل شده است، تجویز می‌شود.»

 

در حین مصرف رتینول، چه احتیاط‌هایی باید مدنظر قرار گیرد؟

 

از آنجا که رتینول خاصیت لایه‌برداری دارد، لایه شاخی پوست را اصلاح و البته حساس و آسیب‌پذیر می‌کند، به همین دلیل مانند اسیدهای میوه غالباً شب‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. 

 

معمولاً توصیه می‌شود که در طول روز از ضدآفتاب استفاده کنیم و چون رتینول ماده فعال‌تر و قوی‌تر است، ترجیحاً‌ بهتر است شب‌ها استفاده شود چون در این زمان پوست مواد فعال ترمیم‌کننده و ضدپیری را بهتر جذب می‌کند و در کل در طول شب، روند بازسازی پوست سریع‌تر و با کیفیت بهتری انجام می‌گیرد.


رتینول، اغلب به صورت روغن یا سرم در بازار لوازم آرایشی و بهداشتی یافت می‌شود و از آنجا که ممکن است تحریک‌کننده باشد، توصیه می‌شود که برای شروع مصرف آن، یک عادت تدریجی داشته باشید، به این معنا که ابتدا هر سه شب یک بار، در ادامه هر دو شب یک بار و در آخر وقتی پوست به خوبی با آن سازگار شد و به آن عادت کرد، هر شب آن ‌را استعمال نمایید.

 

ترجمه: عفت عباسیان

منبع: topsante.com


6 ماده‌ای که نباید در رژیم مراقبت از پوست با همدیگر ترکیب شوند
راهنمای استفاده از رتینول برای پوست‌های حساس
کدامیک از ماسک‌های صورت واقعا برای پوست سودمند هستند؟