صفحه نخست چاپ
پایگاه خبری سلامت
آیا ارتباطی بین کووید۱۹ و بیماری پارکینسون وجود دارد؟

در نوامبر سال 2020، مقاله‌ای گزارش داد که 65٪ افراد مبتلا به کووید19 دچار هیپوسمی، از دست دادن یا تغییر در حس بویایی خود شده‌اند که این نیز از علائم بیماری پارکینسون است.


بیماری پارکینسون چیست؟


یک بیماری عصبی است. علائم آن به آرامی ظاهر می‌شود و با گذشت زمان پیشرفت می‌کند. علائم شامل لرزش یا سفتی و مشکلات در تعادل، راه رفتن، صحبت و هماهنگی است.


از آنجا که این بیماری مغز را تحت تاثیر قرار می‌دهد، افراد مبتلا به پارکینسون نیز دچار تغییرات رفتاری، مشکلات حافظه، مشکلات خواب و خستگی می‌شوند.


این وضعیت در نتیجه اختلال در سلولهای عصبی مسئول کنترل حرکت است. از دیگر عواملی که تصور می‌شود می‌توانند کمک کنند شامل سطح پایین دوپامین یا نوراپی نفرین و احتمالاً وجود اجسام لوئی در مغز است. 


یک بیماری متمایز، پارکینسونیسم نام دارد. افراد مبتلا علائمی شبیه به علائم بیماری پارکینسون دارند، اما علائم تا حدی غیر معمول هستند.


این وضعیت غالباً همراه با اختلال دیگری است و اشکال مختلفی از جمله پارکینسونیسم عروقی و پارکینسون‌گرایی ناشی از دارو وجود دارد.


پارکینسون و عفونت‌های ویروسی: یک پیوند احتمالی؟


برخی از دانشمندان بیان کرده‌اند که علائم مشابه پارکینسون در افراد مبتلا به آنفلوانزا وجود دارد و آیا ممکن است علت ویروسی برخی از انواع پارکینسون باشد.

برای کشف ارتباط احتمالی، محققان موارد گزارش شده از یک بیماری ویروسی را که منجر به علائم مشابه پارکینسون می‌شود، بررسی کرده‌اند.


 دانشمندان داده‌های مربوط به ویروس‌ها از جمله آنفلوانزا، ویروس هرپس سیمپلکس 1، اپشتین بار، واریسلا زوستر، هپاتیت C، آنسفالیت ژاپنی، ویروس نیل غربی و HIV را ارزیابی کردند.


این تیم همچنین خاطر نشان کرد که پارکینسون در برخی از افراد در طی همه‌گیری آنفلوانزا در سال 1918 ایجاد شده است. اگرچه این دو رویداد از لحاظ زمانی تصادفی هستند، اما علت مستقیمی بین آنفلوانزا و پارکینسون مشخص نشده است.


از آن زمان، برخی از علائم پارکینسونیسم، از جمله لرزش و اختلالات راه رفتن، در افراد مبتلا به آنفلوانزا گزارش شده است که اغلب در چند هفته اول عفونت رخ می‌دهد. دانشمندان به ویژه به نقشی که ممکن است آنفلوانزای A در اعتماد به ایجاد علائم شبه پارکینسون داشته باشد علاقه‌مند هستند.


محققان حدس می‌زنند که پارکینسون ممکن است به ندرت در عفونت‌های آنفلوانزا به دلیل فرایند التهابی مرتبط با پاسخ ایمنی بدن در برابر تهدیدات ویروسی رخ دهد.


این باعث می‌شود که برخی معتقد باشند که می‌تواند بین پارکینسونیسم و عفونت با ویروس‌های دیگر از جمله کروناویروس2 ارتباطی داشته باشد.


علائم مشابه پارکینسون در کووید19 


طبق آخرین اطلاعات منتشر شده سه نفر با کووید19 نیز علائم مشابه پارکینسون را تجربه کرده‌اند.دو مرد 45 و 58 ساله و یک زن 35 ساله گزارش کردند که کندی حرکت همراه با سفتی عضلات، اسپاسم عضلات، حرکت نامنظم چشم و لرزش داشتند.


هر سه در آزمایش‌های تصویربرداری عملکرد سیستم مسیر دوپامین مغز را کاهش دادند. دو نفر از این سه نفر به دارو پاسخ مثبت دادند و یک نفر خود به خود بهبود یافت.


هیچ یک از آنها سابقه خانوادگی یا علائم بالینی بیماری پارکینسون قبل از بیماری نداشتند.


مترجم: نرگس قاسمی پناه

منبع: medicalnewstoday