چاپ خبر
جامعه سالم
باید سبک زندگی جدیدی را از سر بگیریم!
هفته نامه سلامت   |   اخبار صفحه ۱۵   |   07 تیر 1399   |   لینک خبر:   salamat.ir/d14568

هفته گذشته، بحث لزوم تغییر شیوه زندگی در دنیای کرونایی را مطرح کردم و در این مطلب درباره بیم و هراس مردم با شنیدن آمار رسمی مبتلایان و افراد فوت شده به دلیل ابتلا به کرونا و لزوم تغییر شیوه زندگی برای پیشگیری از آسیب‌های جسمی و روانی می‌نویسم.
آمار اعلام شده به‌وسیله مسوولان وزارت بهداشت و دولت، نشان می‌دهد که بیش از ۲۰۰ هزار نفر در کشور به کرونا مبتلا شده‌اند و علت اساسی شیوع این بیماری و کنترل نشدن آن، مراقب نبودن مردم، رعایت نکردن مسائل بهداشتی، استفاده نکردن از ماسک و دستکش و مهم‌تر از همه رعایت نکردن فاصله‌گذاری اجتماعی است. حضور در دورهمی‌ها، مراسم عروسی‌ و عزا و جدی نگرفتن خطر ابتلا باعث شده آمارها بالا برود. درست است که در فرهنگ ما برگزاری و شرکت در مراسم سوگواری برای تسلی خاطر بازماندگان بسیار اهمیت دارد اما در شرایط فعلی با این کار سوگواران و خودمان را در معرض خطر قرار می‌دهیم. باید فاصله‌گذاری اجتماعی را بسیار جدی بگیریم زیرا در غیر این صورت در جامعه شاهد افزایش مبتلایان به افسردگی، اضطراب، نگرانی و استرس خواهیم بود و این مساله شرایط خاصی را ایجاد می‌کند که مطلوب نیست.
درحال حاضر باید به دنبال شیوه زندگی جدید باشیم؛ یعنی شیوه‌ای خاص برای فرد یا جامعه و رفتار‌هایی که خاص این زمان است. شیوه زندگی سلامت‌محور که لازم است برای آن برنامه‌ریزی کنیم و یک برنامه جدید به وجود بیاوریم.
نقش رسانه‌ها در این زمینه بسیار پررنگ است و باید برای توانمندسازی افراد، خانواده‌ها و اصلاح الگوی زندگی‌ها آگاهی‌رسانی کنند.
در الگوی شیوه زندگی، تامین و حفظ سلامت از اهداف عالی است که ما می‌توانیم چنین رویه‌‌ای را از طریق ابعاد سه‌گانه بهداشت جسمی، روانی و اجتماعی در پیش بگیریم. البته در دهه‌‌های اخیر مساله معنویت هم به این ابعاد اضافه شده است. در این میان، توصیه‌های کوتاه اما تاثیرگذاری برای داشتن شیوه زندگی سالم وجود دارد که به ترتیب زیر هستند:
 شناخت و به‌کارگیری شیوه زندگی درست هنگام آسیب‌ها، ضربه‌ها و سایر رویدادهای زندگی به ما بسیار کمک می‌کند. با شیوه‌ زندگی سالم می‌توانیم تغییراتی را در خودمان، جامعه‌مان و در محیطی که زندگی می‌کنیم، به وجود بیاوریم و یکی از این شیوه‌ها مدیریت استرس است که از تاثیرگذارترین مسائل مربوط به شیوه زندگی سالم محسوب می‌شود.
 زندگی ما مملو از موقعیت‌های نامناسب، اضطراب‌زا و پراسترس است و انسانی که به دنبال سلامت روان است، سعی می‌کند از روش‌های مختلف استفاده کند تا شیوه زندگی درستی داشته باشد و با سلامت روانی و جسمی بهتری بتواند به زندگی ادامه دهد. در این راه، شناخت و ارزش و اهمیت‌دادن به نیازهای فرد بسیار اهمیت دارد. روان‌شناسان و متخصصان بهداشت روان به این مساله توجه زیادی دارند زیرا شناخت نیازهای جسمی و روانی کمک می‌کند برای محرومیت و ارضای آنها و آنچه می‌تواند تغییر رفتار به وجود بیاورد، درست عمل کنیم.
 باید از زندگی‌مان لذت ببریم و دنبال کارهایی باشیم که می‌تواند برای ما با ارزش باشد، باعث رشد و تعالی‌مان بشود.
 ایجاد تعادل بین کار و زندگی در زندگی بسیار مهم است. بسیاری از ما به صورت افراطی به مسائل کاری می‌پردازیم و یادمان می‌رود همه زندگی کار نیست و باید تلفیقی از کار و زندگی‌کردن، لذت‌بردن و رضایت را تجربه کنیم.
 مشکلات عاطفی جزئی از زندگی است و سلامت روانی ما به نحوی با چگونگی برخوردمان با این مشکلات و یافتن بهترین راه‌حل برای غلبه بر آنها بستگی دارد.
 توجه به معنویات و نگاه وجودی انسان به خود، هستی و اتصال به یک نیروی خارج از دنیای مادی باعث ایجاد حس آرامش می‌شود.
 انسان یک موجود اجتماعی است و در نتیجه به تعامل با آدم‌ها، زندگی مشترک و همکاری با دیگران نیاز دارد و باید این مورد را مدنظر قرار بدهیم.
 باید بدانیم که چه نوع تغدیه‌ای به سلامت جسم و روان ما کمک می‌کند. به خصوص در دوران کرونا باید توصیه متخصصان تغذیه را برای مقابله با ویروس کرونا جدی گرفت.
 نوع‌دوستی و کمک به دیگران بسیار اهمیت دارد. باید از این حالت فردیت بیرون بیاییم و تعامل درستی با انسان‌ها داشته باشیم و سعی کنیم به زندگی دیگران هم توجه داشته باشیم.
 شیوه زندگی‌مان را جدا تغییر بدهیم. به جای نشستن پای تلویزیون به فعالیت‌های دیگر بپردازیم. در صورت امکان یک مدت محدودی از خانه خارج شویم، با رعایت نکات لازم، فعالیت‌های اجتماعی داشته باشیم و با طبیعت هماهنگ شویم.
در نهایت اینکه آنچه دوست دارید، انجام دهید اما انتخاب درستی داشته باشید و همه جوانب را در نظر بگیرید.
دکتر بهروز بیرشک
روان‌شناس، استاد دانشگاه علوم پزشکی ایران