چاپ خبر
33 توصیه به آنهایی که در حال مداوای سرطان خود هستند
بخورنخورهای شیمی‌درمانی
هفته نامه سلامت   |   اخبار صفحه ۱۸   |   10 بهمن 1394   |   لینک خبر:   salamat.ir/d1431

      در تقویم سلامت، چهارم فوریه (15 بهمن) روز جهانی سرطان است. تاکنون، بارها و بارها درباره انواع راه‌های پیشگیری از ابتلا به سرطان شنیده و خوانده‌ایم اما شاید کمتر بیمار مبتلا به سرطانی را بتوان پیدا کرد که با نکته‌های مهمی که باید در طول دوره بیماری و شیمی‌درمانی خود رعایت کند، آشنا باشد. از این‌رو، «پوستر سلامت» این هفته را به معرفی 33 راه کاربردی برای مدیریت ساده‌تر سرطان، به ویژه در دوران شیمی‌درمانی، اختصاص داده‌ایم.


      غلات کامل و سبوس‌دار که ارزش تغذیه‌ای بالاتری دارند را جایگزین غلات تصفیه‌شده و آرد سفید در برنامه غذایی روزانه‌تان کنید.


      اگر قرار است آبمیوه آماده بخورید، حتما انواع صددرصد طبیعی و پاستوریزه را انتخاب کنید. از آنجایی که سیستم ایمنی بدن شما نسبت به افراد سالم ضعیف‌تر است، وجود هرگونه آلودگی میکروبی در آبمیوه‌های غیرپاستوریزه می‌تواند سلامتتان را به خطر بیندازد.


      میان انواع میوه‌ها، سبزی‌ها و آبمیوه‌ها، آنهایی که رنگ تیره‌تری دارند و به قرمز، سبز تیره، نارنجی یا حتی سیاه نزدیک‌تر هستند (مانند آلو و انگور سیاه) را انتخاب کنید. این میوه‌ها و سبزی‌ها، حجم بالاتری از آنتی‌اکسیدان‌ها را به بدنتان می‌رسانند و کمک چشمگیری به افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن در طول شیمی‌درمانی می‌کنند.


      حتما حداقل 50 درصد از بشقاب وعده‌ها و میان‌وعده‌های غذایی‌تان از انواع میوه‌ها و سبزی‌های تازه و سالم پر شده باشد.


      مصرف سبزی‌های برگ‌سبز تیره مانند اسفناج، کاهو و سبزی خوردن را فراموش نکنید.


      از مصرف غذاهای چرب و سرخ‌کردنی پرهیز کنید. این غذاها باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در بدن و کاهش قدرت سیستم دفاعی بدنتان می‌شوند.
گوشت‌ ماهی یا گوشت پرندگان که هضم ساده‌تر و پروتئین مرغوب‌تر و از طرفی، چربی کمتری نسبت به گوشت‌های قرمز دارند را در برنامه غذایی‌تان جای دهید.


      اگر اشتها ندارید، 1 فنجان آب مرکبات، آب انگور یا آب هویج قبل از وعده‌های غذایی برای افزایش اشتهایتان توصیه می‌کنیم.


      اگر بی‌اشتهایی‌ به خوردن غذا آزارتان می‌دهد، غذاهای کم‌حجم اما پرکالری مانند شیره انگور، مغزها و دانه‌های خام، حبوبات پوست‌کنده، آووکادو و غلات بوداده را در طول روز مصرف کنید تا کالری کافی برای تحمل روند درمان به بدن خود برسانید.


      وعده‌های غذایی سنگین در طول روز نخورید تا دستگاه گوارش شما تحمل و توان هضم و جذب موادغذایی را داشته باشد. بهتر است 5 وعده سبک غذایی و 3 میان‌وعده در طول روز داشته باشید.


      با اضافه کردن چاشنی‌ها یا ادویه‌هایی مانند لیموترش، گلپر، پودر لیموعمانی، رب یا سس گوجه‌فرنگی، رب انار یا رب آلو به غذاهایتان طعم بهتری به آنها بدهید تا بتوانید بی‌اشتهایی ناشی از بدطعمی دهان خود را از بین ببرید.


      برای پیشگیری از ابتلا به یبوست، مصرف آب فراوان، آلو، عدس، میوه‌ها و سبزی‌های تازه را در طول روز فراموش نکنید.


      اگر دچار اسهال ناشی از شیمی‌درمانی شدید، می‌توانید برنج و سیب پوست‌کنده را در برنامه غذایی‌تان داشته باشید.


      اگر جویدن غذا برایتان سخت است، غذاها را له یا پوره کنید. به این ترتیب، حجم کافی و مناسبی از غذا، ریزمغذی‌ها و کالری را دریافت خواهید کرد.


      حتی اگر حالت تهوع داشتید، باز هم مصرف حجم بالایی از آب ساده و سالم را در طول روز فراموش نکنید.


      دور غذاهای چرب، شور و شیرین را خط بکشید. این غذاها علاوه بر ایجاد استرس اکسیداتیو، می‌توانند زمینه‌ساز ابتلا به فشارخون بالا، دیابت، چاقی و بیماری‌های قلبی شوند و مشکلاتتان را دوچندان کنند.


      مصرف تخم‌مرغ خام یا خوراکی‌های حاوی تخم‌مرغ خام، شانس ورود سالمونلا به بدنتان را بیشتر و سلامتتان را تهدید می‌کند.


      تمام گوشت‌ها را قبل از مصرف، کاملا بپزید و از مصرف انواع گوشت‌های کبابی، استیکی یا آبدار که بخش مرکزی آنها خام مانده، خودداری کنید.

 

      سیستم ایمنی ضعیف بدن شما، توان مبارزه با میکروب‌های موجود در گوشت‌های خام را ندارد.


      قبل از مصرف هر نوع مکمل غذایی برای تقویت بدن، حتما با پزشک معالجتان مشورت کنید.


      مصرف خوراکی‌های سرشار از ویتامین C مانند مرکبات، هلو، انبه، آووکادو، انجیر، گوجه‌فرنگی، پیاز خام، فلفل دلمه‌ای و کیوی می‌تواند به حفظ و افزایش قدرت سیستم دفاعی بدنتان کمک کند.


      مصرف روزانه حداقل 1 قاشق غذاخوری عسل طبیعی به‌عنوان ترکیبی ضدباکتری و ضدقارچ به تمام بیماران مبتلا به سرطان توصیه می‌شود.


      حتما در طول دوره شیمی‌درمانی و برای کاهش عوارض ناشی از آن، هفته‌ای 4 مرتبه تخم‌مرغ کاملا پخته که سرشار از سلنیوم، ویتامین‌های گروه B و 7 گرم پروتئین است، بخورید.


      مصرف دمنوش یا چاشنی زنجبیل در تمام دوران شیمی‌درمانی برای کاهش تهوع و استفراغ ناشی از شیمی‌درمانی به تمام افراد مبتلا به سرطان توصیه می‌شود.


      مصرف دمنوش یا گیاه خشک و تازه نعناع در طول دوران شیمی‌درمانی هم می‌تواند تهوع ناشی از آن را از بین ببرد.


      مصرف ماست‌های پروبیوتیک هم به حفظ تعادل باکتری‌های مفید موجود در دستگاه گوارش و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های عفونی در طول دوره شیمی‌درمانی کمک می‌کند.


      میلک‌شیک‌ها و اسموتی‌ها می‌توانند علاوه بر ریزمغذی‌های فراوان، کالری کافی هم به بدنتان برسانند، البته در صورتی که خانگی باشند.


      مصرف گوشت‌های پرچرب و کبابی، شانس ابتلا به انواع سرطان، مخصوصا سرطان‌های دستگاه گوارش را تا 56 درصد افزایش می‌دهند و روند درمان بیماران مبتلا به سرطان را هم کندتر می‌کنند.


      آلودگی هوا و استعمال سیگار تا 41 درصد شانس ابتلا به سرطان دستگاه تنفس فوقانی را بالا می‌برند، بنابراین در روزهای آلوده بیرون نروید و سیگار نکشید.


      مصرف چای سبز و سفید را در دوران شیمی‌درمانی، محدود کنید. برخی از آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این 2 نوع چای باعث ایجاد تداخل در عملکرد داروهای شیمی‌درمانی می‌شوند.


      در مورد مصرف سویا و محصولات بر پایه سویا در طول دوره شیمی‌درمانی با پزشک خود مشورت کنید. در برخی از موارد درمانی و برخی سرطان‌ها، باید مصرف سویا را به دلیل ترکیبات خاص موجود در آن و امکان ایجاد اختلال در روند درمان، محدود کرد.


      مصرف حداقل 3 وعده سبزی‌های برگ‌سبز تیره می‌تواند مقداری آهن و کلسیم به بدنتان برساند.


      از مصرف شیر و لبنیات فله‌ای، سنتی و غیرپاستوریزه، حتی برای یک بار هم خودداری کنید.


      یادتان باشد مصرف کلم بروکسل برای دفع سموم بدن در دوره شیمی‌درمانی بسیار مفید خواهد بود.


منبع: Health و CDC