هفته نامه سلامت | اخبار صفحه ۲۷ | 30 شهریور 1398 | لینک خبر:
salamat.ir/d13148
طرز تهیه
1. ابتدا یک قاشق چایخوری از روغن را داخل تابه نچسبی بریزید و آن را کمی گرم کنید.
2. سیبزمینی پخته و رندهشده را کف تابه پهن کنید و آن را به اندازهای حرارت دهید که کف سیبزمینی کاملا طلایی شود. اگر سیبزمینی را حدود 3 تا 5 دقیقه با شعله متوسط حرارت دهید، به منظور خود خواهید رسید. زمانی که سیبزمینی را کف تابه پهن کرده و در حال حرارت دادن به آن هستید، تابه را کمی تکان دهید تا هم حرارت بهطور یکنواخت کف سیبزمینی پخش شود و هم مطمئن شوید سیبزمینی به کف تابه نمیچسبد.
3. تابه حاوی سیبزمینی را پس از 3 تا 5 دقیقه حرارت دادن از روی شعله بردارید و کنار بگذارید.
4. حالا در ظرف گودی، تخممرغها را همراه بقیه روغن، ادویهها، سبزیجات، پنیر و گوجهفرنگیهای خردشده بهخوبی مخلوط کنید و این مخلوط را روی سیبزمینی در تابه بریزید.
5. حواستان باشد حتما فقط از فیله گوجهفرنگی استفاده کنید و تخمههای گوجهفرنگی را در این املت نریزید.
6. بعد از ریختن ترکیبات تخممرغی و پنیری روی لایه سیبزمینی، دوباره تابه را روی حرارت متوسط بگذارید و در آن را ببندید.
7. بهتر است حدود 4 دقیقه اجازه دهید ترکیب تخممرغ بهخوبی خودش را بگیرد و پنیرها هم به اندازه کافی سفت شوند.
8. برای تهیه این املت بهتر است از تابهای با قطر زیاد استفاده کنید که املت شما بیش از اندازه ضخیم نشود.
9. اگر فرگاز یا مایکروفر دارید، میتوانید در انتهای پخت 1 دقیقه املت را با در باز تابه داخل فر بگذارید و گریل را روشن کنید تا سطح رویی املت کاملا برشته شود.
10. بعد از این مدت، املت آماده سرو است.
11. بهتر است این املت برای یک وعده غذایی پخته و از نگهداری یا گرم کردن دوباره آن برای وعدههای غذایی بعدی خودداری شود.
املتها همواره جزو جذابترین ترکیبات غذایی برای وعده صبحانه یا حتی شام محسوب میشوند. هرچند بیشتر ما ایرانیان تنها به غذاهایی که بر پایه گوجهفرنگی و تخممرغ تهیه میشوند، «املت» میگوییم، میان فرهنگ غذایی بسیاری از کشورهای جهان هر غذایی که بر پایه یک نوع سبزیجات کنار تخممرغ پخته شود، میتواند نام املت به خود بگیرد. املت سیبزمینی مکزیکی یکی از معروفترین املتهای مکزیک و پرطرفدارترین انواع املت میان مردمان آمریکای لاتین و آمریکای جنوبی است. این غذا بهدلیل ترکیبات مغذی فراوانی که دارد، میتواند به حفظ سلامت استخوانها کمک کند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود. املت سیبزمینی مکزیکی، حجم بالایی از کلسیم و حجم پایینی از کربوهیدرات را کنار مقدار نسبتا پایینی از کالری در خود جاداده بنابراین میتواند گزینه غذایی خوبی برای صبحانه کودکان، خانمهای باردار و افراد سالمند باشد.
همراهان این سالاد
بهترین همراه برای املت سیبزمینی مکزیکی میتواند یک بشقاب سبزی خوردن باشد تا کمی از تندوتیزی آن کم کند. شما میتوانید این املت را با مقداری نان سنگک یا نان تست سبوسدار میل کنید. اگر طرفدار انواع سسهای خانگی هستید، میتوانید با تخمههای گوجهای که فیله آنها را برای طبخ غذا استفاده کردهاید، یک سس خوشمزه برای این املت آماده کنید. به این ترتیب که یک قاشق غذاخوری از روغن زیتون را با تخمههای گوجهفرنگیها، مقداری آویشن، نمک، پودر سیر و پودر فلفل را داخل غذاساز بریزید تا مایه یکنواختی بهدست بیاید. سپس این مایه را تا حدی حرارت دهید که آب آن کشیده شود و سس خانگی شما به غلظت مورد نظرتان برسد. این سس میتواند حدود 5 روز داخل یخچال نگهداری شود و همراه با غذاهای حاوی سیبزمینی مانند همین املت سیبزمینی به مصرف برسد. میان نوشیدنیهای مختلف هم یک نوع نوشیدنی خانگی که بر پایه مرکباتی مانند آب لیمو، آب نارنج یا آب پرتقال تهیه شده باشد، همراه خوبی برای این غذا محسوب میشود. طرفداران ادویهها، چاشنیها و سبزیهای معطر میتوانند فلفل قرمز، پودر آویشن و آبلیموی تازه را هم با املت همراه کنند. برشهایی از خیار تازه که با آبلیمو و نعناع خشک طعمدار شده باشند هم طعم تکمیلی فوقالعادهای به این املت میدهند.
مقدار کالری
مواد غذایی یادشده در مجموع 720 کیلوکالری انرژی دارند که در صورت تقسیم کردن املت یادشده میان 2 نفر به هر یک از آنها 355 کیلوکالری انرژی خواهد رسید. البته در صورتی که این غذا با نان میل شود، به ازای هر برش 30 گرمی نان، باید 80 کیلوکالری به عدد یادشده افزود.
ارزش تغذیهای
هر وعده از این غذا حاوی حدود 335 کیلوکالری انرژی، 23 گرم چربی (9 گرم چربی اشباع)، 2 گرم فیبر، 11 گرم کربوهیدرات، 21 گرم پروتئین، 91 میکروگرم فولات، 402 میلیگرم کلسترول، 1 گرم قند، 1201 واحد بینالمللی ویتامین A، 25 میلیگرم ویتامین C، 291 میلیگرم کلسیم، 3 میلیگرم آهن، 872 میلیگرم سدیم و 350 میلیگرم پتاسیم است. ضمن اینکه این غذا میتواند 42 درصد از نیاز روزانه بدن به ویتامین C، 29 درصد به کلسیم، 24 درصد به ویتامین A و 23 درصد به فولات را هم تامین کند.
6 دلیل برای صبحانه خوردن
1. متاسفانه بسیاری از افراد بهدلیل زندگی ماشینی این روزها و کمبود وقتی که همیشه در زندگیشان احساس میکنند، وعده غذایی صبحانه را نادیده میگیرند. این نادیده گرفتن از طرف بزرگسالان میتواند باعث شکلگیری الگوی نادرستی برای کودکان خانواده هم بشود بنابراین اولین دلیلی که برای خوردن صبحانه مطرح میشود، حفظ سلامت جسمانی و روانی تمام اعضای خانواده است.
2. صبحانه بهعنوان مهمترین وعده غذایی برای تامین سوخت و ریزمغذیهای مورد نیاز بدن شناخته میشود. افرادی که میخواهند صبح را با انرژی جسمانی و تمرکز روانی مطلوب آغاز کنند باید حتما صبحانه بخورند. صبحانه میتواند حتی یک لقمه نان ساده همراه یک مدل لبنیات و مقداری از مغزها باشد. همین صبحانه ساده پروتئین، چربی، ویتامین و کربوهیدرات مناسبی به بدن میرساند، مخصوصا اگر با یک لیوان شیر یا مقداری سبزی و صیفی همراه شده باشد. با اینحساب، متوجه میشوید که نخوردن صبحانه در مرحله اول، عارضهای جز بیحالی و عدم تمرکز صبحگاهی برای شما نخواهد داشت.
3. بسیاری از مطالعات جهانی ثابت کردهاند مصرف نکردن صبحانه میتواند تمایل فرد به خوردن هلههولههای چرب، شیرین و شور را در میانوعدهها افزایش دهد و به این ترتیب، احتمال ابتلا به اضافهوزن را برای فرد افزایش دهد. این درحالی است که اگر شما در وعده صبحانه از یک مدل غلات سبوسدار کنار لبنیات، مغزها و صیفیها یا سبزیها استفاده کنید، سیری لازم را برای رسیدن به یک میانوعده سالم در بدنتان تامین میکنید و نیازی به خوردن خوراکیهای چرب و شیرین برای رفع گرسنگی میان روز حس نخواهید کرد.
4. خوردن صبحانه میتواند به کنترل قندخون کمک کند و جلوی نوسانات ناگهانی قندخون را بگیرد. نوسانات ناگهانی قندخون که در اثر گرسنگیهای طولانیمدت و نخوردن صبحانه اتفاق میافتد، میتواند بیحالی روزانه و کاهش تمرکز را بهدنبال داشته باشد. به همین دلیل زمانی که دانشآموزان یا دانشجویان بدون خوردن صبحانه سالم، خانه را ترک میکنند، با مشکلاتی مانند عدم تمرکز و هوشیاری برای یادگیری درس مواجه میشوند.
5. نکته مهمی که نباید از آن غافل ماند، این است که علاوه بر توصیه به مصرف صبحانه، اکیدا به خوردن صبحانه سالم بهجای هر صبحانهای توصیه میشود. بهعنوان مثال، منظور ما از صبحانه این نیست که یک عدد کیک یا کلوچه صنعتی سرشار از چربی ترانس یا شکر را همراه شیرکاکائو یا چای میل کنید، بلکه توصیه میکنیم حتی در شرایطی که کمترین زمان را برای خوردن صبحانه دارید، باز هم مغذیترین ترکیبات غذایی را مصرف کنید، مثلا در شرایط فوری، یک پیاله شیر و غلات سبوسدار، یک لقمه نان و پنیر، یک لیوان شیر با دو عدد خرما، یا یک پیاله از میوههای خشکی مانند کشمش، مویز و توت همراه یکی-دو نوع از مغزهای خام میتواند گزینه مناسبتری بهجای کیکها و کلوچههای صنعتی باشد، حتی در مواردی که وقت آماده کردن و خوردن هیچ نوع صبحانهای را ندارید، توصیه میکنیم یک عدد شیر پاکتی تکنفره، یک عدد موز و مقداری خرما را در کیف کار یا تحصیلتان بگذارید و این خوراکیها را قبل از آغاز فعالیت و در طول مسیر مصرف کنید. اگر خانوادهها میدانند ممکن است صبحها وقت کافی برای تهیه صبحانه نداشته باشند، میتوانند یک لقمه ساده و سالم را از شب قبل آماده کنند و صبح روز بعد فقط زمان اندکی را به خوردن آن لقمه با یک لیوان نوشیدنی ساده مانند شیر، آبمیوه طبیعی یا چای رقیق اختصاص دهند.
6. بهمنظور ایجاد تنوع در صبحانه برای کسانی که همیشه نمیتوانند غذای جویدنی هنگام صبح مصرف کنند، توصیه میشود انواع اسموتیها یا پورهها هم در برنامه غذایی صبحانه گنجانده شود، مثلا شما میتوانید صبحها یک عدد میوه مانند موز را همراه کمی خرما، مقداری آجیل یا دانه خام و مقداری شیر یا کمی عسل داخل مخلوطکن بریزید و این ترکیب مغذی را بهجای صبحانه میل کنید.
دکتر محمدحسن انتظاری/ مدیر گروه تغذیه دانشگاه علومپزشکی اصفهان
پیشنهاد سرآشپز
سامان گلریز/ مدرس آشپزی
7 نکته برای پخت املت
1. یکی از اصولیترین نکتههای پخت هر نوع املتی، این است که قبل از افزودن تخممرغ به سایر ترکیبات، حتما آن را در ظرف جداگانهای بشکنید، بهخوبی هم بزنید و طعمدار کنید. طعمدار کردن تخممرغ املت میتواند با یک نمک و فلفل ساده شروع شود و تا حد افزودن انواع سبزیجات معطر ادامه پیدا کند. این کار میتواند به یکنواخت شدن طعم و بافت نهایی املت کمک کند.
2. برای پختن انواع املت حتما باید از تابههای نچسب کمک بگیرید تا حرارت بهطور یکنواخت بین ترکیبات غذا پخش شود و بخشی از ترکیبات املت خام و بخشی دیگر بسیار پخته یا سوخته نشود.
3. هرچه تابه تهیه املت دارای قطر بیشتر و مناسبتری باشد، حرارتدهی به تخممرغها با سرعت و کیفیت بهتری انجام میشود و شما درنهایت املت خوشمزهتری خواهید داشت.
4. اگر در تهیه املت از سبزیها یا صیفیهای آبداری مانند گوجهفرنگی، انواع فلفل تازه، ریحان، گشنیز، جعفری و شوید استفاده میکنید، برای پیشگیری از آب انداختن نهایی املت، حتما آب سبزیجات را قبل از افزودن به تابه بکشید یا کاری کنید که آب سبزیجات حین پختن درون تابه کاملا کشیده شود.
5. یکی از مواردی که میتواند به خوشمزهتر شدن املت کمک کند، تهیه املت با کره است. در این صورت، طعم و بافت جذابتری از املت را پیش رو خواهید داشت.
6. یکی از سبزیهای تازهای که میتواند طعم انواع املت را بسیار جذابتر کند، رزماری تازه است. شما میتوانید برای ایجاد عطر عالی در املتها، چند برگ رزماری تازه را در یکی-دو دقیقه پایانی پخت به املت اضافه کنید.
7. سبزیهای خشکی مانند مرزه و ترخون هم طعم بسیار جذابی به املتهای حاوی گوجهفرنگی میدهند.
پیشنهاد این سالاد
پیشنهاد میشود افراد ورزشکار، یک عدد سفیده تخممرغ اضافی به این املت بیفزایند تا پروتئین دریافتی را بالاتر ببرند. اگر پنیر چدار برای تهیه این املت در دسترس نداشتید، میتوانید از پنیر گودا، پنیر پارمسان یا حتی از پنیر معمولی صبحانه هم برای تهیه این املت استفاده کنید. اگر میخواهید این املت را برای خانمهای باردار یا کودکان در سن رشد بهعنوان وعده ناهار یا شام سرو کنید، میتوانید بهازای هر نفر یک عدد فیله مرغ تنوری یا بخارپز را هم کنار این املت سیبزمینی داشته باشید. افراد مبتلا به اضافهوزن میتوانند حجم پنیر مصرفی را در این املت نصف کنند. اگر املت را از ابتدای پخت داخل فر تهیه میکنید، میتوانید مقدار روغن را هم نصف مقدار توصیهشده استفاده کنید. به خاطر داشته باشید برای ایجاد جذابیت بیشتر در طعم نهایی املت حتما تنها از برگ سبزیهایی مثل ریحان، گشنیز و جعفری استفاده کنید و بههیچوجه ساقه این سبزیها را داخل املت نریزید.
ترجمه: ندا احمدلو