هفته نامه سلامت | اخبار صفحه ۲۵ | 18 خرداد 1398 | لینک خبر:
salamat.ir/d12833
یکی از مواردی که در طب سنتی برای پیشگیری یا درمان بیماری کبد چرب مطرح میشود، استفاده از انواع گیاهانی است که هم فیبر زیادی دارند و هم خاصیت ضدالتهابی. اگر بخواهیم از منظر طب سنتی مقایسهای بین مصرف گیاه یا جوشانده مستقیم گیاه و عرق آن داشته باشیم، بهتر است بدانیم به دلیل ناآگاهی عمومی نسبت به نوع تهیه و خلوص عرقیات گیاهی، همواره استفاده از جوشانده یا خود گیاه برای درمان مشکلات مختلف بر عرق آنها برتری دارد. در مورد بیماری کبد چرب هرچند بیشتر گیاهان حاوی فیبر فراوان هستند، برخی از آنها مانند رازیانه بهدلیل اثر ضدالتهاب خود میتوانند محافظ خوبی برای کبد باشند و جلوی ابتلا به فیبروز کبدی را بگیرند. رازیانه را میتوان بهصورت دمکرده برای پیشگیری یا کمک به درمان بیماری کبد چرب استفاده کرد.
از دیگر گیاهان موثر در حفظ سلامت کبد میتوان به کاسنی اشاره کرد. مصرف جوشانده کاسنی در حد متعادل کمک خوبی به درمان بیماری کبد چرب میکند. ضمن اینکه این گیاه اثر محافظتی بر کلیهها و کبد در مقابل سموم و داروهای شیمیایی دارد.
یکی دیگر از گیاهان بسیار مفید برای پیشگیری یا کمک به درمان بیماری کبد چرب، کرفس است. کرفس حاوی مقادیر فراوانی فیبر غذایی است و مصرف روزانه آن بهصورت خام یا بخارپز میتواند تا حد قابلقبولی به پیشگیری از ابتلا به کبد چرب یا تسریع روند درمان آن کمک کند. میان میوههای مختلف هم میتوان به آلبالو، انار و زرشک بهعنوان خوراکیهایی که باعث تقویت کبد، کاهش التهاب آن و پیشگیری از ابتلا به بیماری کبد چرب یا کمک به درمان آن میشوند، اشاره کرد. در برخی منابع، مصرف بعضی گیاهان مانند چای کوهی، کندر، خارمریم و حتی سیاهدانه بهصورت دمکرده میتواند در حفظ سلامت کبد مفید و موثر باشد.
دکتر غلامرضا کردافشاری
متخصص طب سنتی، استاد دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی تهران