چاپ خبر
به مناسبت انتخاب «رنگ مرجانی» رنگ زیبای سال
مرجان‌های دریا را به خاطر بیاور!
هفته نامه سلامت   |   اخبار صفحه ۳۱   |   25 اسفند 1397   |   لینک خبر:   salamat.ir/d12577

همان‌طور که می‌دانید هر سال قبل از رسیدن سال نوی میلادی یک یا دو رنگ به عنوان رنگ سال انتخاب می‌شود. درواقع، تعدادی از بهترین طراحان مد، هنرمندان، بازیگران، افراد مشهور، روان‌شناسان و حتی سیاستمداران دور هم جمع می‌شوند تا با انتخاب یک رنگ برای سال، روی انرژی ذهنی مردم دنیا تاثیر بگذارند و روحیه جهان را به سمت تعادل سوق دهند.
این کار نوعی کارکرد روانکاوانه هنر و سبک زندگی برای آرامش انسان و ایجاد صلح در دنیاست. یکی از رسومی که مردم سراسر دنیا بر سر آن توافق دارند و سعی می‌کنند در گوشه‌ای از زندگی خود آن را به کار ببندند تا به این منظور اتفاقات بد سال گذشته را فراموش کنند و شانس زندگی پر از آرامش را نصیب خود کنند.
رنگ سال چگونه انتخاب می‌شود؟
انتخاب رنگ سال فرایند پیچیده‌ای است که به اقتضای اتفاقات و حوادثی مثل جنگ‌ها، بلایای طبیعی، بحران‌های اقتصادی، بیماری‌های همه‌گیر و... که در سال گذشته جهان را تحت تاثیر خود قرار داده، انتخاب می‌شود. به عنوان مثال وقتی در یک سال بلایای طبیعی زیادی مانند سیل و زلزله به کشورهای زیادی آسیب وارد می‌کند و دنیا را تحت تاثیر خود قرار می‌دهد، روی رنگ آن سال اثری مستقیم می‌گذارد و رنگی متناسب با این اتفاقات انتخاب می‌شود تا از لحاظ روانی بر مردم سراسر جهان تاثیر بگذارد و آرامش نسبی در جهان برقرار کند.
انتخاب این رنگ‌ها یک کار روان‌شناسانه در جامعه جهانی است که کارکردهای فرهنگی و اجتماعی فراوانی دارد. دلیل انتخاب یک رنگ در سال را باید در سلسله اتفاقاتی که در سال قبل رخ داده، دنبال کرد زیرا رنگ‌ها با روحیات جامعه ارتباط مستقیم دارند و می‌توانند رفتارهای اجتماعی از قبیل خشونت و صلح‌طلبی را در جامعه رواج دهند.
انتخاب رنگ سال در اتاقی سفید
رسم انتخاب «رنگ سال» را موسسه پنتون که ابتدا یک شرکت چاپ و رنگ بود بنا نهاد و با استقبال قابل‌توجهی از سوی طراحان مد و هنرمندان روبرو شد. از سال ۲۰۰۰ میلادی، هر ساله و معمولا در پاییز، موسسه رنگ پنتون رنگ سال را اعلام می‌کند. برای این کار 2بار در سال، در ماه‌های می و نوامبر، این شرکت با حضور نمایندگانی از سراسر جهان جلسه‌ای برگزار می‌کند. این جلسه در اتاقی با دیوارها و وسایل با رنگ سفید مطلق برگزار می‌شود، به طوری که هیچ رنگی وجود نداشته باشد تا ایده‌ای را تلقین کند. سپس هر کدام از کارشناسان، رنگ‌هایی را ارائه می‌کنند و پس از 2 روز بحث و گفت‌وگو، رنگ سال انتخاب می‌شود. معاون مدیریت رنگ پنتون در این مورد گفته است: «رنگ سال پنتون پیشروترین رنگ هر سال از منظر طراحان و انعکاسی است از آنچه جهان در سال پیش رو بیش از هر چیز به آن نیاز دارد.»
رنگ سال 2019 میلادی چیست؟
رنگ سال 2019 میلادی رنگ «مرجانی» معرفی شد. این رنگ قرمز- نارنجی که تداعی‌کننده مرجان‌های زیبای دریاست نیز از سوی شرکت پنتون به عنوان رنگ سال معرفی شده تا بیش از پیش دنیای طرفداران مد از لباس و لوازم آرایش گرفته تا دکوراسیون داخلی را تغییر داده و جلوه‌ای خاص ببخشد.
در دنیای امروز که استرس و نگرانی کم‌وبیش انسان‌ها را آزار می‌دهد، انتخاب رنگ‌های شاد مانند «رنگ مرجانی» می‌تواند تاثیر خوبی در افزایش شادی درونی داشته باشد. درواقع، چنین شرایطی نیاز انسان برای آشتی دوباره با طبیعت و دریافت انرژی مثبت را نشان می‌دهد.
علاوه بر این، «رنگ مرجانی» را می‌توان طیفی از قرمز، نارنجی و صورتی دانست که می‌توانند انتخاب خوبی برای افرادی باشند که استفاده از این رنگ‌ها را به تنهایی نمی‌پسندند یا به نوعی شهامت کاربرد آنها را در لباس، آرایش، دکوراسیون و... ندارند.
«مرجانی» را چطور بپوشیم؟
زمانی که رنگی را دوست داریم، معمولا تمایل داریم بیشتر از آن در انواع البسه و وسایلمان استفاده کنیم. گرچه «مرجانی» رنگ سال و به اصطلاح مد است، نباید در کاربرد آن به‌خصوص در مورد رنگ مرجانی تند، مایل به نارنجی و براق زیاده‌روی کرد.
در صورتی که رنگ پوست شما روشن است، رنگ مرجانی را برای لباس‌های پایین‌تنه مانند شلوار و دامن در نظر بگیرید اما اگر پوستی مات، تیره یا برنزه دارید، لباس‌های بالاتنه را مرجانی انتخاب کنید تا پوست را بازتر و روشن‌تر جلوه دهد.
اگر مایل به پوشیدن لباس سرهمی، بلوز دامن یا بلوز شلوار همرنگ هستید، به شرطی رنگ مرجانی را انتخاب کنید که هر دو از یک جنس باشند و رنگشان ملایم باشد. در مورد این رنگ، هیچ‌گاه جداگانه دو لباسی که قرار است با هم پوشیده شود را خریداری نکنید زیرا به ندرت ممکن است همرنگ باشند.
زیورآلات، کفش و کیف مرجانی نیز بسیار زیبا هستند. در صورتی که مایل به پوشیدن لباس به این رنگ نیستید، این انتخاب را از دست ندهید.
با توجه به علاقه خود، از رنگ‌های آبی تیره (سرمه‌ای روشن)، بژ یا شتری، همراه رنگ مرجانی استفاده کنید. سیاه یا سفید به دلیل تضاد بالا، برای افرادی که این سبک را می‌پسندند، مناسب است. جالب است بدانید این رنگ با صورتی شاداب یا تند همخوانی ندارد.
همچنین اگر قصد دارید بیش از دو رنگ را به کار ببرید، مرجانی را از لباس اصلی حذف کرده و به عنوان لوازم جانبی مانند روسری، اشارپ(شال بلند و سه‌گوش که خانم‌ها روی دوش‌شان می‌اندازند)، کمربند و... انتخاب کنید. البته در هر حال بیش از 3 رنگ را هرگز در یک زمان نپوشید! لازم به ذکر است ست کردن رنگ مرجانی با قهوه‌ای نیز فاجعه‌بار خواهد بود.
رنگ‌ها و تاثیر انکارناپذیرشان بر احساسات
شاید تا به حال در مورد کاربرد رنگ‌ها و تاثیر آنها بر احساساتی مانند استرس، تندخویی، اختلالات خواب و... مطالبی شنیده باشید. کروموتراپی یا رنگ‌درمانی یکی از طب‌های مکمل در هند و چین باستان است که ارتباط بسیار جالب و دقیقی میان رنگ‌ها و احساسات انسان را نشان می‌دهد. اینکه بعضی رنگ‌ها احساس آرامش را در وجود ما تقویت می‌کنند، بعضی دیگر سبب تحریک گرسنگی می‌شوند و برخی نیز خشم را تشدید می‌کنند، اطلاعات غیرواقعی نیستند. درواقع، زمانی که یک رنگ را می‌بینیم، مجموعه‌ای از حواس در شبکیه چشممان فعال می‌شود. این اطلاعات بینایی به یک سیگنال الکتریکی تغییر می‌کنند و سپس به مغز انتقال می‌یابند. با توجه به ادراک رنگ، مغز پیام‌هایی را ایجاد می‌کند که بر بدن تاثیر می‌گذارند. نکته جالب اینکه براساس تحقیقات انجام‌شده خانم‌ها، رنگ‌ها را بسیار دقیق‌تر از آقایان تشخیص می‌دهند. از همین رو، کروموتراپی برای آنها قابلیت اجرای بهتری خواهد داشت.
قرمز؛ انرژی‌بخش و محرک روحیه
رنگ قرمز برای همه مردم نمادی از هیجان، انرژی و عجله است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد از لحاظ بیولوژیک، این رنگ قدرت توجه را افزایش می‌دهد و حافظه کوتاه‌مدت را تحریک و هیجانات را تشدید می‌کند. درحقیقت رنگ قرمز بیانگر غرایز انسانی است. در کاربرد رنگ قرمز باید احتیاط به خرج داد. به عنوان مثال برای اتاق خواب نوجوانان و جوانان به‌خصوص اگر بیش‌فعال باشند، توصیه نمی‌شود.برعکس، رنگ قرمز در اتاق خواب زن‌وشوهر به دلیل تحریک قوای جنسی می‌تواند در رفع مشکلات و بهبود روابط آنها موثر باشد. از طرفی، قرمز، رنگی گرمابخش است. با توجه به مطالعات پژوهشگران آمریکایی، دمای اتاقی که با رنگ قرمز رنگ‌آمیزی شده، به طور متوسط 3 تا 4 درجه بیشتر احساس می‌شود. همچنین استفاده از رومیزی و ظروف غذا با رنگ قرمز نیز می‌تواند در تحریک اشتها موثر باشد.
آبی؛ آرامبخش و محرک خواب
محققان چینی تایید کرده‌اند رنگ آبی می‌تواند فشارخون، ضربان قلب و ریتم تنفس را کاهش دهد. جالب اینکه با رنگ‌آمیزی اتاق خواب با طیف آبی می‌توان برای تسکین استرس روانی کمک گرفت، به‌خصوص آبی تیره تاثیر بیشتری دارد و فرایند به خواب رفتن را تسهیل می‌کند.
استفاده از رنگ آبی در محیط کار نیز کمک می‌کند فرد آرامش خود را حفظ کند. همچنین این رنگ برای هنرپیشه‌ها بسیار عالی است زیرا در تقویت قدرت تصور و تخیل تاثیر دارد. با این حال رنگ آبی برای همه افراد مناسب نیست. درواقع، رنگ آبی فرد را به درون‌نگری و دوری از ارتباط با دیگران ترغیب می‌کند. از این رو، برای افراد افسرده توصیه نمی‌شود.
صورتی؛ موثر در حفظ اخلاق خوب؛ البته به شرط استفاده کم!
صورتی را تقریبا می‌توان رنگ مورد دلخواه دختران دانست که به عقیده محققان می‌تواند تاثیراتی مشابه رنگ آبی را در بدن داشته باشد. علاوه بر این، رنگی گرم است که فرد را به ارتباط با دیگران ترغیب می‌کند اما براساس کروموتراپی، در استفاده از این رنگ نباید افراط به خرج داد زیرا در این حالت مانند رنگ قرمز محرک خواهد بود.
علاوه بر رنگ آبی، دیگر رنگ مناسب برای مقابله با استرس و حفظ آرامش، رنگ صورتی روشن است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد طیف رنگ آبی سبز یا رنگ هلو (صورتی روشن) بسیار آرامش‌بخش هستند.
زرد؛ برانگیزنده شادی زندگی
رنگ زیبای خورشید انرژی‌بخش است و با ایده‌های تیره درون ذهن مقابله می‌کند. زرد در عین گرمابخشی و ایجاد اطمینان، شادترین رنگ در ایجاد احساس نشاط درونی است. همچنین اولین رنگ تاثیرگذار در برقراری ارتباط محسوب می‌شود، به‌خصوص اگر زرد مایل به نارنجی باشد. رنگ زرد برای فرونشاندن بحث و جدل یا سخن گفتن افراد خجالتی بهترین اولویت است. استفاده محدود از زرد مایل به نارنجی در محیط کار سبب برانگیختن هوش در زمینه شغل می‌شود. همچنین سبب افزایش تمرکز، تسهیل یادگیری و تقویت برنامه‌ریزی خواهد شد.
استفاده نکردن افراطی از رنگ سفید
سفید عالی‌ترین تداعی‌کننده معنویت است که احساس دوری از خطا را برمی‌انگیزد اما براساس کروموتراپی، محیطی کاملا سفید و بدون هیچ رنگ دیگری تاثیرات منفی بر سلامت دارد. حتی برای بسیاری از مردمان دنیا، این رنگ نماد مرگ است. جالب اینکه مطالعه‌ای در دانشگاه آنکارا نشان می‌دهد میزان غیبت مکرر، عدم تمایل به کار و خستگی کارمندان در محیطی که تنها از رنگ سفید استفاده شده، افزایش می‌یابد. همچنین فرسودگی شغلی در چنین محیطی بیشتر است. از طرفی، رنگ سفید دشمن قوای جنسی است، به طوری که استفاده از رنگ سفید در اتاق خواب در مقایسه با رنگ قرمز، تمایل همسران را برای ارتباط جنسی کاهش می‌دهد.
سبز؛ محرک هیجانات آرام
طبیعی‌ترین رنگ را باید سبز دانست که تداعی‌گر جوانی، امید، سلامت، باروری و پول است. براساس روان‌شناسی رنگ‌ها، سبز رنگی شاداب و سازگار است و هیجانات بسیار آرام را برمی‌انگیزد. همچنین بهترین رنگ برای رهایی از تنش‌های روانی و تسکین روح و روان به نظر می‌رسد. گرچه به طور کلی رنگ سبز جنبه مثبت را دربردارد، گاهی مرتبط با حسادت و زهر نیز تلقی می‌شود.
قهوه‌ای؛ کم‌طرفدار اما قابل‌همخوانی
رنگ قهوه‌ای نشان‌دهنده بیکاری، تنبلی، آلودگی و نازیبایی است و جزو رنگ‌هایی است که طرفداران زیادی ندارد. با این حال رنگ چوب و پاییز است و تداعی‌گر کلبه‌های چوبی، گرم و دوست‌داشتنی است و حتی برای بسیاری از افراد یادآور شکلات و قهوه خواهد بود. قهوه‌ای در اطراف ما بسیار دیده می‌شود و همخوانی بسیاری با رنگ‌های دیگر پیدا می‌کند.
بنفش؛ آمیخته با مفاهیم مبهم
براساس روان‌شناسی رنگ‌ها، بنفش مرتبط با دنیای لوکس، مذهب و جنسیت است و مفاهیم مبهمی دارد. اجسام بنفش جذاب و جنبه‌ای دوسویه دارند. این رنگ در طبیعت رایج نیست اما اگر به درستی استفاده شود، به راحتی به چشم می‌آید.
منابع: log.cognifit.com
www.femmeactuelle.fr
www.TopSanté.fr
ترجمه: مریم‌سادات کاظمی
نظر کارشناس
به جایگاه هر رنگ باید به صورت خاص و ویژه نگاه کرد. بعضی از رنگ‌ها تاثیرات تحریک‌کنندگی دارند، مانند رنگ‌های گرم که موجب هیجانات روانی و بالا رفتن تحریک و هیجان‌خواهی فرد می‌شوند و به همین دلیل کسانی که دچار ضعف هستند باید بیشتر از این رنگ‌ها استفاده کنند. همچنین بعضی رنگ‌ها خاصیت دل‌مردگی دارند، مثلا کسانی که از رنگ‌های خاکستری و مشکی استفاده می‌کنند بیشتر حالت‌های دل‌مردگی و افسردگی را تجربه خواهند کرد. بعضی رنگ‌ها هم اقتدار را در انسان تداعی می‌کنند، مثلا استفاده از رنگ سبز یشمی می‌تواند موجب شود در برابر دیگران احساس اقتدار کنیم. البته تعریف رنگ‌ها با توجه به ویژگی‌های اقلیمی و ویژگی‌های فرهنگی و جامعه‌شناختی هر کشوری متفاوت است. به عنوان مثال در فرهنگ ما رنگ سیاه، نماد عزاداری است، در حالی که در هند رنگ سفید نماد عزا محسوب می‌شود.
نکته مهم‌تر اینکه رنگ‌ها اثر درمانی ندارند، بلکه فقط می‌توانند روی انرژی، حالات روانی و نیز روی خلق‌وخوی افراد تاثیراتی داشته باشند، مانند قرمز که می‌تواند منجر به افزایش هیجان و اضطراب، خاکستری حالت بی‌حالی و احساس بی‌هویتی، رنگ آبی آرامش و آسودگی، رنگ سبز افزایش شوق زندگی و رنگ‌های قهوه‌ای سوخته و مشکی موجب دل‌مردگی در افراد شوند. همچنین رنگ‌های گرم مانند قهوه‌ای، خاکستری و سبز تیره باعث احساس گرمای مطبوع و رنگ‌های سرد مثل کرم، یاسی، صورتی کمرنگ و آبی منجر به احساس سرما در افراد می‌شوند.
رنگ‌ها می‌توانند به روح انسان طراوت ببخشند اما استفاده از رنگ‌های مختلف بیشتر از خود فرد بر اطرافیان وی اثر می‌گذارد. نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد سلامت روانی ترکمن‌ها که از رنگ‌های شاد و روشن‌ استفاده می‌کنند، بیشتر است.
یادتان باشد رنگ‌های مختلف با سن و سال افراد ارتباطی ندارد و افراد در هر سنی با توجه به سلیقه و علاقه‌ خود می‌توانند رنگ‌های مختلف را در لباس‌ها و وسایلشان به کار بگیرند.
دکتر حسین ابراهیمی‌مقدم
روان‌شناس و مشاور خانواده
عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد