پرسش و پاسخ
22 آذر 1394
0
0
        

پرسش اول: دختری 20 ساله هستم. صورتم به‌خصوص زیر گلو و چانه‌ام موهای زیادی دارد. برای رفع آنها چه باید بکنم؟ 307****0939
پرسش دوم: لطفا درباره علت پوسته‌پوسته شدن کف دست توضیح دهید. 224****0921
دکتر حسین طباطبایی
متخصص پوست و استاد دانشگاه علوم‌پزشکی تهران
پاسخ اول: بروز موهای زائد 2 علت عمده دارد؛ یکی از این علت‌ها اختلال‌های هورمونی است. برخی افراد بنا به دلایلی هورمون مردانه بدنشان بیشتر از حد طبیعی ترشح می‌شود. در نتیجه کرک‌های ریز پوست تحت‌تاثیر این هورمون قرار می‌گیرند و ضخیم می‌شوند. علت دوم موهای زائد ژنتیکی است. در این حالت میزان ترشح هورمون مردانه در بدن طبیعی است اما سلول‌های مو به دلایل ژنتیکی به همین میزان طبیعی هورمون مردانه هم حساس هستند و واکنش نشان می‌دهند. در نتیجه کرک‌های موجود روی پوستشان ضخامت پیدا می‌کنند. بنابراین افرادی که دارای موی زائد هستند باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنند و ابتدا آزمایش هورمونی انجام بدهند. اگر اختلال هورمونی وجود داشته باشد، فرد باید ضمن اینکه داروی ضدهورمون مردانه مصرف می‌کند لیزر موهای زائد را هم انجام دهد تا مشکلش به‌طور کامل برطرف شود، اما اگر میزان هورمون‌ها طبیعی گزارش شود و مسائل ژنتیکی باعث ایجاد موی زائد شده باشد داروی خاصی تجویز نخواهد شد و موهای اضافه باید لیزر شوند. با لیزر این مشکل بهبود پیدا خواهد کرد.
پاسخ دوم: پوسته‌پوسته شدن کف دست دلایل مختلفی دارد. از جمله می‌توان به مصرف زیاد و مداوم مواد شوینده بدون استفاده از دستکش اشاره کرد. استفاده بیش از حد این مواد یا شستشوی زیاد دست‌ها در افرادی که وسواس تمیزی دارند باعث کاهش رطوبت و چربی پوست می‌شود. در نتیجه پوست قرمز، خشک، شکننده و پوسته‌پوسته می‌شود. اگر این افراد هنگام شستشو از دستکش استفاده کنند یا از شستشوی زیاد دست‌ها بپرهیزند و بعد از هر بار شستن و خشک کردن دست‌ها از کرم‌های مرطوب‌کننده یا گلیسیرین همراه با چند قطره آبلیمو استفاده کنند، مشکلشان رفع می‌شود و pH پوستشان در اثر استفاده از آبلیمو تنظیم خواهد شد. علت دیگر پوسته‌پوسته شدن پوست کف دست اگزمای تماسی است. حساسیت به برخی مواد مانند سیمان، مواد شیمیایی، مواد پلاستیکی نیکل، مواد نفتی و.... باعث ایجاد حساسیت و اگزما در پوست می‌شود. این مشکل معمولا در کارگران ساختمانی، کارکنان پالایشگاه‌ها، تعمیرکاران خودرو و سایر شغل‌ها ایجاد می‌شود. اگر ماده‌ای که باعث اگزمای پوستی می‌شود، تشخیص داده شود فرد باید با استفاده از دستکش تماس پوستش را با این مواد کم کند یا محل کارش را از قسمتی به قسمت دیگر تغییر بدهد، اما اگر آنچه باعث حساسیت می‌شود تشخیص داده نشود، تست ساده‌ای به نام پچ تست انجام می‌شود. با این تست می‌توان موادی که باعث حساسیت در پوست می‌شوند را تشخیص و با اقدام‌هایی میزان تماس آن مواد با پوست را کاهش داد.
گر تاریخ مصرف خامه‏های اسپری که برای تزئین دسرها مورد استفاده قرار می‏گیرند، ‏گذشته باشد اما هنگام استفاده طعم و شکل ظاهری‌شان تغییر نکرده باشد، باز باید آنها را دور انداخت و از مصرفشان صرف‌نظر کرد؟ 584****0912
مهندس مرتضی مشایخ
متخصص صنایع غذایی
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
بر اساس مباحث تغذیه‌ای، گفته می‌شود محصولی که تاریخ انقضایش سرآمده، به شرط اینکه محصول فاسدشدنی نباشد، تا یک هفته بعد از تاریخ انقضا قابلیت مصرف دارد اما کیفیت کالا کاهش پیدا خواهد کرد. در واقع، کیفیت محصول تا زمان سر رسیدن تاریخ انقضایش باید به اندازه 90 درصد حالت اولیه و تازه خود باقی مانده باشد اما بعد از تاریخ انقضا به‌تدریج کیفیت محصول کم خواهد شد. فرایند تولید خامه‌های اسپری‌ای به شکلی است که وقتی درون قوطی‌های مخصوص اسپری قرار می‌گیرند کاملا استریل هستند و همین مورد باعث می‌شود خیلی دیر فاسد شوند. هر چند طعم، مزه و شکل ظاهری خامه‌ای که تاریخ انقضایش سرآمده تغییر نکرده اما قطعا کیفیت اولیه‌اش را نخواهد داشت. با این حال تا یک هفته پس از تاریخ انقضا می‌توان آن را مصرف کرد اما اگر یکی- دو ماه از تاریخ انقضای آن گذشته نباید مصرف شود. این قانون در مورد همه محصولات خوراکی صدق می‌کند.
افرادی که در محل کارشان، زمان زیادی پشت‌میز می‏نشینند چه نکته‌های تغذیه‏ای را باید هنگام مصرف میان‏وعده‏ها و وعده غذایی اصلی رعایت کنند؟ این افراد بیشتر در معرض چه بیماری‏هایی هستند؟ 104****0912
دکتر حسین ایمانی
متخصص تغذیه و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی
پشت‌میزنشینی طولانی‏مدت خطر افزایش وزن و چاقی را بالا می‏برد. چاقی می‏تواند باعث ایجاد کبد چرب شود و خطر ابتلا به بیماری‏های قلبی- عروقی را افزایش دهد. توصیه ما به افراد پشت‌میزنشین این است که از میان‌وعده‏های سبک استفاده کنند و با چای و قهوه‌شان مواد قندی مانند انواع بیسکویت، شکر، انواع شکلات و کاکائو، قند و... استفاده نکنند. بهترین میان‌وعده برای این افراد میوه و سبزی‏های تازه است. مثلا یک عدد میوه فصل همراه یک عدد خیار، میان‌وعده مناسبی خواهد بود. سعی کنید همراه چای و قهو‏ه‌تان هم به‏جای انواع قندهای مصنوعی 1 تا 2 عدد خرما بخورید.
پرسش اول: لطفا در مورد آرتروز توضیح دهید که چه قسمت‌هایی را درگیر می‌کند؟ چه عواملی باعث بروز این بیماری می‌شود و آیا می‌توان با مصرف برخی غذاها از آرتروز پیشگیری کرد یا نه؟ 682****0938
پرسش دوم: همسرم 31 سال سن دارد و مفاصل زانو، مچ پا و مچ‌‌ دستش هنگام حرکت صدا می‌دهد. صبح‌ها هم بعد از بیدار شدن از خواب درد دارد و مفاصلش سفت است. البته در طول روز به‌تدریج از میزان دردها کاسته می‌شود. علت این صداها و درد چیست و برای درمانشان چه باید کرد؟ 350****0912
دکتر محمدمهدی امام
فوق‌تخصص روماتولوژی و عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی شهیدبهشتی
پاسخ اول: آرتروز بیماری‌ای است که مفاصل را درگیر می‌کند. محلی که 2 استخوان به هم می‌رسند و حرکت می‌کنند مفصل نام دارد. مفصل، غضروفی چند میلی‌متری دارد که بین 2 استخوان را می‌پوشاند و یک سطح صیقلی ایجاد می‌کند. هرگاه سطح غضروفی به دلایل مختلفی از بین برود و استخوان‌ها در تماس مستقیم با هم قرار بگیرند مفصل دچار آرتروز می‌شود. آرتروز یک بیماری پیشرونده است و اگر بعد از بروز آن بتوانیم جلویش را بگیریم به‌‌تدریج پیشرفت خواهد کرد. آرتروز به 2 گروه اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود؛ آرتروز اولیه با افزایش سن بروز می‌کند و عوامل ارثی در بروز آن دخالت دارند و فقط مفاصل خاصی درگیر می‌شوند، اما آرتروز ثانویه، با‌وجود بیماری‌هایی مانند بیماری‌های روماتیسمی، آسیب‌های مفصلی، آسیب‌ به رباط، بیماری‌های عفونی و... بروز می‌کند و اگر علت یا بیماری رفع شود، می‌توان به میزان قابل‌‌توجهی جلوی پیشرفت آرتروز را گرفت. آرتروز اولیه قسمت‌های خاصی از بدن را درگیر می‌کند. به این ترتیب که در ستون مهره‌ها فقط ناحیه گردن و کمر دچار آرتروز می‌شوند و ناحیه پشتی، آرتروز نمی‌گیرد. اگر فردی از درد ناحیه پشت یعنی بین 2 کتف و پایین‌تر شکایت داشته باشد، بیماری‌اش آرتروز نیست. در ناحیه اندام فوقانی یا دست‌ها فقط بند انتهایی و میانی انگشت‌ها و قاعده انگشت شست دچار آرتروز می‌شود، بنابراین درد مچ، آرنج و شانه نشانه آرتروز اولیه نیست و باید علت دردها بررسی شود. در اندام تحتانی یا پاها هم بیشتر لگن، زانوها و شست پاها دچار آرتروز می‌شوند. اگر فردی در مفاصل دیگری به جز آنچه ذکر شد درد داشته باشد، ممکن است یا دچار آرتروز ثانویه شده باشد یا علت دیگری داشته باشد. علت‌های بروز آرتروز متغیر است اما اصلی‌ترین علت آن افزایش سن است و تمام افراد بعد از 50 سالگی درجاتی از آرتروز را حداقل در عکس‌های رادیولوژی‌شان دارند، هر چند ممکن است در ظاهر علامتی نداشته باشند. دومین عامل بروز آرتروز ژن است. همچنین آرتروز در زنان بیشتر از مردان دیده می‌شود گرچه آرتروز لگن در مردان بیشتر شایع است. یکی دیگر از عوامل مهم بروز آرتروز، چاقی است. چاقی فقط به‌دلیل افزایش وزن مشکل ایجاد نمی‌کند بلکه به‌دلیل مواد مضری است که در بدن ترشح می‌شود، بنابراین تغذیه مناسب در پیشگیری از آرتروز بسیار مهم است. ضربه‌ها و حوادث هم یکی از دلایل مستعدکننده آرتروز هستند که باعث ایجاد فشارهای ناخواسته بر غضروف مفصلی می‌شوند. مصرف در حد اعتدال برخی مواد غذایی می‌تواند در پیشگیری و تا حدودی درمان بیماری آرتروز تاثیر داشته باشد. از جمله این مواد می‌توان به زنجبیل، سویا، آووکادو، گیاه سنا، گیاه پنجه‌شیطان، زردچوبه و ویتامین D و C اشاره کرد. زنجبیل بیش از 100 نوع ماده موثره دارد و مواد موجود در آن حتی می‌توانند التهاب مفاصل را مهار کنند، اما از سوی دیگر، مصرف زیاد زنجبیل عوارضی مانند تپش‌قلب، گرگرفتگی و... را به دنبال خواهد داشت. سویا ماده غذایی بسیار خوبی است که از ترکیب آن با یک ماده دیگر داروی غضروف‌ساز ساخته شده، اما سویا حاوی استروژن است و افرادی که مشکل‌های پستانی دارند نباید در مصرف آن زیاده‌روی کنند. همچنین نتایج مطالعه‌ها نشان می‌دهد مصرف زیاد سویا می‌تواند باعث افزایش لخته خون در رگ‌ها شود. آووکادو گیاه خوبی است که امروزه مصرف آن به ‌وسیله کارشناسان تغذیه تبلیغ می‌شود. گیاه سنا هم باعث بهبود آرتروز می‌شود اما مصرف زیاد این گیاه می‌تواند باعث لخته خون و سکته شود و چون ملین است اسهال را دنبال خواهد داشت. گیاه پنجه‌شیطان هم بیشتر خاصیت ضددرد دارد. مصرف زردچوبه هم برای پیشگیری و درمان آرتروز بسیار مفید است. کمبود ویتامین D و C در بدن نیز می‌تواند سرعت پیشرفت آرتروز را تا 30 درصد افزایش دهد.
پاسخ دوم: صداهایی که از مفاصل شنیده می‌شود بسیار متغیر است. شایع‌ترین این صداها به علت به وجود آمدن حبابی در مفصل است مانند صداهایی که از فشار دادن یا کشیدن روی مفصل انگشتان می‌شنوید. گاهی اوقات صدای ایجادشده به‌دلیل جابجایی تاندون ایجاد می‌شود که معمولا با درد همراه نیست و بیشتر در لگن و شانه شنیده می‌شود. گاهی هم صدا به‌دلیل ساییده شدن مفصل به وجود می‌آید که با درد همراه است. با توجه به درد و سفتی‌ مفاصل، باید به بیماری‌های روماتیسمی فکر کرد. توصیه می‌شود همسرتان به یک متخصص روماتولوژی مراجعه کنند تا از نظر ابتلا به روماتیسم مفاصل مورد بررسی قرار بگیرند.
پرسش اول: ماهی شوریده در مقایسه با سایر ماهی‏ها چه مزایایی دارد و افرادی که بیشتر این ماهی را برای خوردن انتخاب می‏کنند باید به چه نکته‌هایی توجه داشته باشند؟ 584****0912
پرسش دوم: بین میوه‏ها و سبزی‏ها کدام یک سدیم بالایی دارند و افراد فشارخونی باید از مصرف کدام یک از آنها خودداری کنند؟ 723****0912
دکتر سوده رازقی
متخصص تغذیه
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
پاسخ اول: ماهی شوریده مقدار قابل‌ملاحظه‏ای اسید چرب امگا3 دارد. ماهی‏های غنی از امگا3 عموما بومی ایران نیستند، بنابراین این ماهی از اهمیت ویژه‏ای برخوردار است. ماهی شوریده همچنین حاوی پروتئین مرغوب با قابلیت هضم آسان است و علاوه بر میزان کلسترول پایین حاوی ویتامین‏های D،E،A و K، مواد معدنی شامل فسفر، کلسیم، آهن، سلنیوم، منیزیم، فلوئور و ید است. لازم به ذکر است آلودگی به جیوه در این نوع ماهی نسبتا زیاد است. دریافت جیوه از طریق غذا می‏تواند عوارض وخیمی برای بدن داشته باشد. از جمله علائم مسمومیت با جیوه می‏توان به بی‏خوابی، کاهش‌ حافظه، عوارض عصبی-عضلانی، سردرد، اختلالات حرکتی و افزایش دفع پروتئین در ادرار اشاره کرد، بنابراین بهتر است میزان دریافت این ماهی بیش از
90 گرم (به اندازه 2 نوار کاست) در هفته نباشد.
پاسخ دوم: میوه‏ها و سبزی‏ها در مجموع نسبت به سایر گروه‏های غذایی سدیم کمتری دارند. به‌عنوان مثال یک‌دوم لیوان سبزی‌های پخته یا 1 لیوان سبزی‌های خام خردشده حدود
15 میلی‏گرم سدیم دارند یا سدیم موجود در
1 عدد میوه متوسط یا نصف لیوان آبمیوه یا
2 قاشق غذاخوری سرصاف میوه‏های خشک‏شده خانگی تقریبا صفر است. با این وجود، بین سبزی‌ها در هر 100 گرم آب گوجه‏فرنگی، رب، چغندر خام و اسفناج پخته بیش از 60 میلی‏گرم سدیم وجود دارد. در حالی که میزان سدیم در
1 لیوان شیر یا سه‌چهارم لیوان ماست یا 1 قوطی کبریت پنیر حدود 160 میلی‏گرم، در 1 کف دست بدون انگشت نان بربری یا 2 کف دست بدون انگشت نان تافتون یا یک‌ونیم کف دست بدون انگشت نان سنگک یا 5 قاشق سرصاف برنج حدود 80 میلی‏گرم، در 3 حبه قند حدود 15 میلی‏گرم، در 2-1 تکه گوشت خورشی کم‏چرب یا یک‌چهارم سینه مرغ یا 1 نوار کاست ماهی یا 1 عدد تخم‏مرغ یا نصف لیوان حبوبات پخته حدود 25 میلی‏گرم و در 1 قاشق غذاخوری روغن مایع حدود 55 میلی‏گرم است. در مجموع به افرادی که فشارخون بالایی دارند، پیشنهاد می‏شود مقدار گوشت دریافتی (به‌خصوص گوشت قرمز)، شیرینی‏ها و نوشابه‏ها را کاهش دهند و مصرف میوه‏ها، سبزی‏ها، حبوبات، نان‏های تهیه‌شده از دانه کامل غلات (حاوی سبوس) و لبنیات کم‏چرب را افزایش دهند. به علاوه، بهتر است در طول روز مقداری آجیل خام (10-8 عدد) مصرف کنند. این رژیم مقادیر مورد نیاز پتاسیم، منیزیم و کلسیم را که برای کنترل فشارخون ضروری است تامین می‏کند و به کاهش سدیم، اسیدهای چرب اشباع و قندهای ساده دریافتی منجر می‏شود.
پدر و مادرم سن بالایی دارند و قبلا از روغن‏های مایع استفاده می‏کردند اما بعد از جریان روغن‏های پالم پس از مدت‏ها دوباره به مصرف روغن جامد روی آوردند. هر چه تلاش کردیم آنها را از این کار نهی کنیم موفق نشدیم. لطفا از مضرات مصرف روغن جامد بگویید تا شاید دوباره رویه‏شان تغییر کند. 247****0912
دکتر آراسب دباغ‏مقدم
متخصص بهداشت مواد غذایی
آشپزخانه هر خانه‏ای باید چند نوع روغن داشته باشد. یک نوع روغن مخصوص تهیه سالاد است مانند روغن زیتون، روغن هسته انگور و... این نوع روغن‏ها تحمل دمای بالا را ندارند اما برای بدن ما بسیار مفیدند. روغن بعدی روغن‏هایی است که نسبت به نوع اول قدرت تحمل بالاتری نسبت به حرارت دارند و برای پخت و پز مناسب هستند. مانند روغن کلزا، آفتابگردان، ذرت و... روغن بعدی روغن سرخ‏کردنی است که برای سرخ کردن طولانی‏مدت مواد با دمای بسیار بالا استفاده می‏شود، بنابراین نمی‏توان فقط از یک نوع روغن برای تمام این کارها استفاده کرد، اما در همه موارد رعایت مقدار مصرف روغن الزامی است به‌طوری که فقط ۲۵ درصد انرژی روزانه افراد از روغن‏ها تامین می‏شود و نه بیشتر. اگر خانواده‏ای این 2 مساله را رعایت کند دیگر نباید نگران عوارض روغن‏ها به‌خصوص روغن پالم باشد. بارها گفته‏ایم مصرف روغن‏های جامد باعث تصلب شرایین یا گرفتگی عروق و به دنبال آن بیماری‏های قلبی- عروقی می‏شوند. متاسفانه امروزه مرگ و میر ناشی از بیماری‏های
قلبی- عروقی هم شیوع زیادی پیدا کرده، بنابراین با توجه به سن بالایی که پدر و مادرتان دارند باید هر چه سریع‌تر روغن مصرفی‏شان را تغییر دهند.
پرسش اول: برای افرادی که دیسک کمر خفیف دارند تمرین با تردمیل مناسب‌تر است یا دوچرخه ثابت؟ 033****0916
پرسش دوم: آقایی 45 ساله با وزن
96 کیلوگرم هستم. به جز فشارخون بیماری دیگری ندارم و دارویی نیز مصرف نمی‌کنم. 9 ماه است ورزش رزمی کار می‌کنم و پیاده‌روی روزانه نیز دارم. مشکلم این است که حین ورزش یا مواردی که سرم پایین و پاهایم بالا قرار می‌گیرد، یک نوع درد خاص شدید و چیزی شبیه خواب‌رفتگی در ساق پاهایم حس می‌کنم که آزاردهنده است و از مچ به سمت زانو حرکت دارد. لطفا مرا راهنمایی کنید. 009****0912
پرسش سوم: براى از بین بردن پهلو چه راهکارى را پیشنهاد مى‌کنید؟ وزنم
50 کیلوگرم و قدم 165 سانتی‌متر است. 589****0937
پرسش چهارم: پیاده‌روی تا چه حد در سوزاندن چربی شکم تاثیر دارد؟ 385****0935
دکتر احمد باقری‌مقدم
متخصص پزشکی ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
پاسخ اول: قطعا تردمیل بهتر است. وضعیت قرارگیری افراد در دوچرخه‌ ثابت و خم شدن آنها به سمت جلو ممکن است روی دیسک کمر آثار نامطلوبی بگذارد و باعث درد شود. البته وضعیت در تنگی کانال نخاعی یا درگیری فتق دیسک با هم تفاوت دارند اما در مجموع توصیه می‌کنیم افرادی که کمردرد دارند، سعی کنند فعالیت‌های هوازی متنوعی داشته باشند. بهترین تمرین هوازی برای این افراد تمرین‌های هوازی آبی است مانند راه رفتن داخل آب به طرفین و رفت‌و‌برگشت در طول استخر. پیاده‌روی معمولی به استفاده از تردمیل ارجحیت دارد و اولویت بعدی پس از تمرین‌های آبی است، اما هنگام استفاده از تردمیل نباید شیب و سرعت آن را زیاد کنید. استفاده از دوچرخه ثابت هم به طور نسبی توصیه نمی‌شود ولی اگر امکان دیگری برای ورزش کردن فراهم نباشد باید آن را طوری تنظیم کنید که زاویه کمرتان به حداقل برسد و فشار زیادی به ستون فقراتتان وارد نشود. لازم به ذکر است طناب زدن برای افرادی که کمردرد دارند ممنوع است.
پاسخ دوم: مشکل شما ارتباطی به فشارخونتان ندارد اما برای بررسی علت حتما باید به پزشک عمومی مراجعه کنید تا معاینه کامل و بررسی‌های لازم انجام شود. اینکه بدانیم یک پا یا هر 2 پا درگیر می‌شوند هم اهمیت دارد. همچنین اطلاعات بیشتری برای اینکه بدانیم چه عاملی باعث به وجود آمدن این مشکل شده نیاز داریم. مثلا مسائل عروقی اندام تحتانی می‌تواند برایتان مطرح باشد. پس از تشخیص علت، پزشک ممکن است شما را به متخصصان دیگری مانند متخصص مغز و اعصاب، پزشکی ورزشی یا متخصص عروق و... ارجاع دهد.
پاسخ سوم: وزنتان نسبت به قدی که دارید کم است و قاعدتا نباید پهلو داشته باشید که بخواهید آن را اصلاح کنید اما به طور کلی، افرادی که به دلیل ضعف عضلات دچار افتادگی شکم و پهلو شده‌اند، می‌توانند با تمرین‌های درازونشست شکمی و جانبی و کار کردن روی عضلات پهلوها با وزنه و کش آنها را تقویت کنند و شکل بهتری به بدنشان بدهند.
پاسخ چهارم: پیاده‌روی یکی از بهترین ورزش‌های هوازی برای چربی‌سوزی است. اگر پیاده‌روی در طول روز بیش از 1 ساعت و شدت متوسطی داشته باشد که باعث افزایش ضربان قلب شود، می‌تواند در چربی‌سوزی موثر باشد. کاهش وزن بیش از 1 کیلوگرم در هفته با انجام ورزش‌های هوازی نشان‌دهنده تاثیر این ورزش‌ها خواهد بود اما کاهش وزن زیاد در هفته معمولا نشانه از دست دادن آب و عضلات بدن است و به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود. آنچه باعث می‌‌شود چربی‌ها بسوزند، حرکت‌های تکرارشونده عضلات بزرگ بدن با یک شدت متوسط است به طوری که فرد نه به نفس‌نفس بیفتد و خسته شود و نه خیلی کند باشد که تاثیری نداشته باشد. روزانه 1 ساعت پیاده‌روی تند یا دویدن آرام، حداقل 5 روز در هفته می‌تواند بهترین ورزش برای چربی‌سوزی باشد.




مطالب مرتبط

دیدگاه کاربران

ارسال ديدگاه
نام :    ایمیل : 

عکس خوانده نمی شود کد امنیتی :      

کلیه حقوق این سایت متعلق به موسسه فرهنگی ابن‌سینای بزرگ می باشد. طراحی و اجرا توسط: هنر رسانه




ناحیه کاربری

آدرس ایمیل:
رمز عبور:
 
رمز عبورم را فراموش کرده‌ام

ثبت نام