0
0
        

: آقای علیزاده برای چه مشکلی به شما مراجعه کردند و روند رژیم درمانی‌شان چطور بود؟
ایشان برای درمان کبد چرب به من مراجعه کردند. کاهش وزن بهترین درمان کبد چرب است. البته کاهش وزن سریع وضعیت کبد را بدتر می‌کند زیرا در کاهش وزن ناگهانی چربی‌های ذخیره از بافت چربی دور شکم آزاد می‌شوند و در کبد تجمع پیدا می‌کنند. آقای علیزاده با اراده خوبی که داشتند با رعایت رژیم غذایی مناسب به صورت تدریجی حدود 5 کیلوگرم در هر ماه وزن کم کردند. این آقا کنار رژیم غذایی، فعالیت بدنی‌شان را بیشتر کرده‌اند و وضعیتشان بهتر از قبل شده است. هنوز روند کاهش وزنشان ادامه دارد و پس از رسیدن به وزن مطلوب سونوگرافی نشان خواهد داد که چند درصد از چربی کبدشان کم شده است. ایشان پرفشاری خون نیز داشتند که با رعایت رژیم غذایی، فشار خونشان نیز کنترل شده و می‌توانند با نظر پزشک معالجشان داروهایشان را کم یا حتی قطع کنند.
: رژیم غذایی افرادی که به کبد چرب مبتلا هستند و برای درمان قصد کاهش وزن دارند چه ویژگی‌هایی دارد؟
این افراد باید از رژیم غذایی سفت و سخت پرهیز کنند، رژیم غذایی متعادل داشته باشند و از هر 5 گروه غذایی شامل غلات، میوه، سبزی، لبنیات و گوشت متناسب با قد و وزنشان استفاده کنند. البته مصرف گوشت قرمز را باید به شدت محدود کنند. گوشت قرمز به‌دلیل داشتن چربی اشباع خطر بیماری‌های قلبی و عروقی و کبد چرب را بالا می‌برد. از لبنیات کم‌چرب استفاده کنند. از غلات سبوس‌دار که منبع غنی فیبر محلول هستند استفاده کنند. فیبرهای نامحلول نیز با ایجاد احساس سیری زودرس و کاهش جذب چربی به کاهش وزن کمک می‌کنند. میوه‌های حاوی پکتین مانند سیب، پرتقال و توت‌فرنگی را در برنامه غذایی‌شان بگنجانند. از حبوبات و غذاهایی مانند لوبیا پخته و عدسی زیاد استفاده کنند زیرا حبوبات منبع خوب پروتئین گیاهی و حاوی فیبر محلول و نامحلول است و جذب چربی را کاهش می‌دهد. همچنین می‌توان از برخی گیاهان دارویی مانند خارمریم، کاسنی و شاتره که در درمان کبد چرب موثر است زیر نظر متخصص تغذیه و به مقدار مناسب استفاده کرد.
: در درمان پرفشاری خون چه ملاحظات تغذیه‌ای را باید رعایت کرد؟
2 نوع فشار خون وجود دارد؛ یکی فشار خون حساس به نمک که در آن با حذف نمک از رژیم غذایی فشار خون کاهش می‌یابد و در نوع دیگر، فشار خون با حذف نمک تغییری نمی‌کند اما از آنجا که مصرف نمک سبب احتباس آب در بدن می‌شود به‌طور کلی به افراد مبتلا به پرفشاری خون توصیه می‌شود مصرف نمک را محدود کنند. مقدار سدیم که ماده اصلی نمک است در این افراد باید 2200-2000 میلی‌گرم در روز باشد که معادل 4 تا 5 گرم نمک است. این افراد باید مقدار نمک مصرفی‌شان را به یک قاشق چای‌خوری در روز محدود کنند. گیاهانی مانند زرشک و چای سبز نیز در کاهش فشار خون موثرند که می‌توان زیر نظر متخصص تغذیه از آنها استفاده کرد.
: شما برای ایشان چه دارو و مکمل‌هایی تجویز کرده‌اید؟
افرادی که کالری دریافتی‌شان محدود می‌شود برای اینکه بدنشان دچار کمبود مواد مغذی نشود و دچار ریزش مو و مشکلات پوستی نشوند، لازم است روزانه یک عدد قرص مولتی‌ویتامین مینرال مصرف کنند. همچنین مکمل ویتامین E برای کبد چرب مفید است. در مورد ایشان علاوه بر این موارد از مکمل‌های فیبری که حاوی فیبرهای محلول در آب هستند و با احساس سیری و کاهش جذب چربی به کاهش وزن کمک می‌کنند و مکمل‌های گیاهی که با افزایش سوخت‌وساز بدن سرعت کاهش وزن را بیشتر می‌کنند، استفاده کردیم.
: آقای علیزاده چه مقدار باید وزن کم کنند تا به وزن مطلوب برسند؟
با توجه به قدشان وزن ایده‌آل برای ایشان 68 کیلوگرم و محدوده طبیعی وزنشان هم 68 تا 72 کیلوگرم است.
: ایشان پس از رسیدن به وزن مطلوب برای حفظ وزن باید چه کار کنند؟
باید رژیم نگهدارنده داشته باشند و هر 2 تا 3 ماه یکبار برنامه غذایی‌‌شان تغییر داده شود. ممکن است حجم غذا تا حدی افزایش پیدا کند و تنوع غذاها بیشتر و رژیم غذایی آسان‌تر شود. این کار باید متناسب با قد و وزن و شرایط بدن انجام شود. بعد از اتمام دوره کاهش وزن باید با افزایش فعالیت بدنی، حجم بافت عضلانی را افزایش و حجم بافت چربی را کاهش داد. این کار سبب افزایش سوخت و ساز بدن و ارتقای سلامت می‌شود.
: حرف یا نکته آخر؟
اضافه وزن و چاقی خطر برخی بیماری‌ها مانند بیماری‌های قلبی و عروقی، پرفشاری خون و کبد چرب را افزایش می‌دهد. با کاهش وزن پرفشاری خون به خوبی درمان می‌شود و بیمار می‌تواند فشار خونش را با رژیم غذایی مناسب بدون نیاز به دارو کنترل کند. کاهش وزن درمان کبد چرب است و ما برای این بیماری دارویی نداریم و 80 درصد افراد چاق اگر سونوگرافی انجام دهند مشخص می‌شود به کبد چرب مبتلا هستند و البته
بهتر است افرادی که برای درمان بیماری رژیم کاهش وزن می‌گیرند، این کار را زیر نظر متخصص تغذیه انجام دهند.




مطالب مرتبط

دیدگاه کاربران

ارسال ديدگاه
نام :    ایمیل : 

عکس خوانده نمی شود کد امنیتی :      

کلیه حقوق این سایت متعلق به موسسه فرهنگی ابن‌سینای بزرگ می باشد. طراحی و اجرا توسط: هنر رسانه




ناحیه کاربری

آدرس ایمیل:
رمز عبور:
 
رمز عبورم را فراموش کرده‌ام

ثبت نام