من و همسرم به تازگی ازدواج کردهایم و در حال حاضر قصد بچهدار شدن نداریم. از کجا میتوانیم متوجه شویم که آیا در آینده بچهدار خواهیم شد یا نه؟ آیا راهی برای نشان دادن ناباروری در من یا همسرم وجود دارد؟ 6761***0912
ابتدا باید ببینیم چرا نمیخواهید بچهدار شوید. اگر مشکلی در این زمینه دارید، مشکلاتتان را حل و حتما هر چه سریعتر برای بچهدار شدن اقدام کنید. در حال حاضر بهتر است هر دو برای بررسی و معاینه به پزشکان متخصص در حوزه باروری مانند متخصص زنان و زایمان، متخصص ارولوژی، ماما یا مراکز بهداشت مراجعه کنید تا اگر مشکلی برای باروری دارید، هر چه زودتر تشخیص داده شده و درمان شود. برخی بیماریها مانند آندومتریوز با گذشت زمان بدتر میشوند یا اگر تعداد اسپرمهای مردی کم است، ممکن است 5-4 سال دیگر دچار آزواسپرمی اسپرم شود. اگر پزشکان پس از بررسی و معاینه زن و شوهر تشخیص بدهند که آنها به بیماریای مبتلا هستند که ممکن است 3-2 سال بعد وضعیتشان بدتر شود و اصلا نتوانند بچهدار شوند، راهنماییها و توصیههای لازم را در خصوص باروری ارائه خواهند داد و زن و شوهر لازم است حتما به این توصیهها عمل و برای بچهدار شدن اقدام کنند تا در آینده متحمل هزینههای زیاد درمان نازایی نشوند. مثلا اگر پزشک ببیند خانم دچار آندومتریوز است و قصد بارداری هم ندارد برایش قرص ضدبارداری تجویز میکند تا از پیشرفت بیماریاش جلوگیری کند، ولی اگر خانم نسبت به این توصیه بیتفاوت باشد، بیماری به مرور پیشرفت میکند و حتی لولههای رحمی را میبندد و باعث نازایی میشود. متاسفانه بسیاری از خانمها بر این باورند که مصرف قرص ضدبارداری باعث نازایی آنها خواهد شد، در حالی که اتفاقا اگر خانم به آندومتریوز مبتلا باشد، جلوی نازایی را خواهد گرفت.
دکتر صدیقه حنطوشزاده
متخصص زنان و زایمان، عضو هیات علمی دانشگاه علومپزشکی تهران
همسرم کشاورز است و مدتی است که موهای پایش دچار ریزش شده است. این مساله روحیه او را بههم ریخته است. لطفا راهنمایی کنید. آیا این ریزش مو میتواند ناشی از گزش حشرات باشد؟ 369****0917
مشکل همسرتان احتمالا ناشی از عفونت قارچی است، نه گزش. ممکن است همسر شما به نوعی عفونت قارچی پوست مبتلا شده باشد که در نتیجه آن موهای پایش ریخته. این قارچها میتوانند روی هر نقطه از بدن مانند پوست سر، پوست صورت، ناحیه ریش و سبیل، دستها، پاها، کشاله ران و ناخنها رشد کنند. البته این عفونت قارچی مختص آقایان نیست و خانمها هم ممکن است به آن مبتلا شوند. مثلا کچلی سر که بیشتر در کودکان شایع است علائمی مانند پوستهریزی و التهاب دارد و اگر موی همان ناحیه را با انگشتانمان بکشیم به راحتی کنده میشود. این حالت در کچلی ریش و سبیل در مردانی که با کشت و باغبانی سروکار دارند نیز دیده میشود. این نوع قارچ میتواند در اثر تماس فرد با دام و مواد گیاهی کشاورزی، گل و گیاه و بقایای گیاهان در زمینهای کشاورزی به انسان منتقل شود. کچلی کشاله ران هم بیشتر در میان ساکنان نواحی گرم و مرطوب یا مناطق شرجی که تعریق زیادی دارند دیده میشود. در مورد کچلی دست و پا هم باید بگویم در افرادی که با گل و گیاه و خاک سروکار دارند بیشتر دیده میشود. متاسفانه کچلی دست و پا، بسیاری اوقات با اگزما اشتباه گرفته میشود و این مساله ممکن است باعث درمان نادرست آن شود. معمولا بعد از اثبات مقاومبودن عفونت به درمان، این شبهه پیش میآید که شاید ضایعات، قارچی باشند در این صورت با بررسی آزمایشگاهی نوع بیماری کاملا مشخص میشود. همسر شما باید ضمن مراجعه به پزشک، بهداشت پای خود را رعایت کند و حداقل دو بار در روز با آب و صابون پای خود را بشوید و خشک کند.
من عادت دارم وقتی عصبی میشوم جوشهایم را دستکاری میکنم البته در حال حاضر جوشهایم به نسبت درمان شدهاند. همچنین موهای زیرپوستیام را با ناخن در میآورم به طوری که روی پاهایم اسکارهای قرمز ایجاد شده. برای از بین بردن این لکهها چه روشی را توصیه میکنید؟ 255****0912
روشهای مختلف درمان اسکار عبارتند از تراشیدن پوست، استفاده از لیزر 2 CO، عمل جراحی برداشتن اسکار، برآمدهکردن پوست و گرافت پوستی، تزریق مواد پرکننده اسکار و پیلینگ یا لایهبرداری پوست که براساس شدت و گستردگی ناهنجاری پوست در افراد مبتلا میتوان یکی از این روشها را انتخاب کرد. در روش درمابریژن با تراش پوست، لایه سطحی آن ساییدهشده و لایههای زیرین که شفافترند، نمایان میشوند. کرمهای موضعی شامل هیدروکینون، ترتینوئین، اسید گلیکولیک و آزلاییک اسید نیز در درمان تیرگی پس از التهاب موثر هستند. استفاده از پیلینگهای شیمیایی هم در به دست آمدن نتایج عالی موثر است. سایر درمانها شامل استفاده از تریکلرواستیک اسید و کرایوتراپی سطحی با نیتروژن مایع است که البته بهتر است در افراد با پوست تیره به دلیل احتمال ایجاد جوشگاه انجام نشود.
آیا لیزر موهای زاید ناحیه تناسلی و زیر بغل خطر ابتلا به سرطانهای ناحیه تناسلی و پستان را بالا میبرد؟ 221****0914
نه! درد، سوزش، قرمزی، تورم، سوختگی، تیرگی یا روشنی پوست تنها عوارض لیزر هستند که با انتخاب دستگاه مناسب و مهارت متخصص پوست میتوان از آنها پیشگیری کرد. به علاوه لیزر تنها به 5 میلیمتر از عمق پوست نفوذ میکند و تاباندن آن به پوست نواحی حساس از قبیل تیروئید، سینه، زیر بغل و غدد لنفاوی خطری ندارد اما لیزر نواحی تیرهتر مانند ناحیه تناسلی نیازمند توجه بیشتر و تنظیمات خاص برای پیشگیری از سوختگی پوست است.
دکتر امیرهوشنگ احسانی
متخصص پوست و دانشیار دانشگاه علومپزشکی تهران
هنگام فشار ترشحات آبکی چسبناکی از پستانهایم خارج میشود. سونوگرافی پستان انجام دادهام اما مشکلی نداشتم. علت این مساله چیست؟ آیا نگرانکننده است یا نه؟ 760****0913
ترشحاتی که با وارد آمدن فشار زیاد به پستان از آنها خارج میشود، از نظر تشخیصی هیچ ارزشی ندارد. ترشحات یا باید با یک فشار آرام از پستان بیرون بیایند یا باید خود به خود خارج شوند. بعضی از خانمها برای اینکه از خروج ترشح پستانشان مطمئن شوند، آنها را زیاد فشار میدهند. مجاری پستانی هم معمولا کمی ترشح دارند که در اثر فشار زیاد از آنها خارج میشود، چنین حالتی هیچ اشکالی ندارد. ترشحاتی برای ما مهم هستند که یا خونی و یکطرفه باشند یا آبکی و به مقدار زیاد یا بدون تحریک از پستان خارج شوند. در چنین شرایطی خانمها باید حتما به پزشک مراجعه کنند. حتی در این صورت هم تعداد زیادی از خانمهایی که به پزشکان مراجعه میکنند، مشکلی ندارند و نباید نگران باشند.
آیا دردهای قفسه سینه ممکن است نشانه بیماریهای پستانی باشند یا ربطی به هم ندارند؟ من این دردها را دارم و خیلی نگران هستم. به کجا باید مراجعه کنم؟ 326****0912
بسیاری اوقات تشخیص دقیق دردهایی که در ناحیه پستانها یا قفسهسینه وجود دارند با همدیگر اشتباه میشوند. بهعنوان مثال ممکن است فردی در اثر پوکیاستخوان از درد دنده رنج ببرد یا حتی مشکل قلبی داشته باشد اما فکر کند پستانهایش دچار مشکل شدهاند. در این شرایط میتوان با مراجعه به پزشک، منشاء دردها را پیدا کرد. اگر فردی بالای 40 سال داشته باشد و در قسمت چپ سینهاش احساس درد کند، بهتر است از نظر قلبی بررسی و چکاپ شود. برای تشخیص منشاء دردهای قفسهسینه میتوانید از یک متخصص داخلی مشاوره بگیرید و در صورتی که منشاء درد در پستانها تشخیص داده شود، بهتر است برای بررسی به یک فوقتخصص بیماریهای پستان مراجعه کنید.
دکتر نسرینالسادات علوی
فوقتخصص جراحی پستان، عضو هیات علمی مرکز بیماریهای پستان جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران
وقتی در چشمهایم لنز میگذارم ابتدا نیم ساعت خارش دارد اما بعد خوب میشود. علت چیست؟ در ضمن من 1 سال است یک جفت لنز غیرطبی دارم که در مایع مخصوصش نگهداری میکنم. میخواهم بدانم در این مدت فاسد شده یا نه؟ 045****0919
قطعا لنزتان تا به حال فاسد شده زیرا هر چقدر هم آن را در مایع مخصوص نگه داشته باشید، 1 سال از مدت زمان استفادهاش گذشته است. ضمن اینکه توصیه میکنم دیگر لنز 1 ساله تهیه نکنید. در حال حاضر، لنزهای فصلی یا 3 ماهه از ارجحیت و مقبولیت بیشتری برخوردار هستند و کمتر چشمها را دچار عفونت میکنند.خارش چشم بعد از گذاشتن لنز علامت خوبی نیست و نشاندهنده حساسیت چشمها به لنز است اما بافت قوی چشم شما این حساسیت را حذف میکند و علامت خارش پس از نیم ساعت از بین میرود. البته این وضعیت مانند آتش زیر خاکستر است و عوارض استفاده از لنزهای آلوده یکباره بروز خواهد کرد که ممکن است چشمهایتان را به شدت درگیر کند، بنابراین بهتر است لنزتان را دور بیندازید و دیگر از آن استفاده نکنید.
خانمی 39 ساله هستم. چشمهایم ضعیف و نزدیکبین است. شماره یکی از چشمهایم 75/1 و دیگری 5/1 است و کمی هم آستیگمات هستم. آیا میتوانم در این سن عمل لیزیک اصلاح دید انجام بدهم یا در معرض پیرچشمی هستم و نمیتوانم این کار را بکنم؟ چه روشی برای اصلاح عیوب انکساری چشمهایم مناسبتر است؟ 022****0912
سن شما از نظر علمی برای لیزیک کردن چشمها مناسب است اما تفاوت شما با یک خانم 20 ساله که چشمهایش را لیزیک میکند این است که شما در مرز سن پیرچشمی قرار دارید. با عمل لیزیک، دید دور شما کاملا تصحیح میشود و دیگر مشکلی نخواهید داشت اما با پیرچشمی بهتدریج دید نزدیک شما تار خواهد شد که در آن صورت برای انجام کارهایی مثل مطالعه باید عینک نزدیکبین بزنید، اما این عینک زدن دائمی نیست و هر گاه لازم باشد از آن استفاده میکنید. این حالت برای همه افراد پیش خواهد آمد اما اگر لیزیک کنید در آینده فقط یک عینک مطالعه خواهید داشت و اگر لیزیک نکنید، علاوه بر عینک دوربین که همیشه باید روی چشمهایتان باشد باید یک عینک نزدیکبین هم داشته باشید. یعنی 2 عینک خواهید داشت. انتخاب بهترین روش جراحی برای هر فرد متفاوت است که جراح و متخصص چشم بعد از معاینه و عکسبرداریهای رنگی از چشم و قرنیه و با توجه به سن، شغل، شماره و میزان آستیگمات روش جراحی را انتخاب میکند، بنابراین به نظر جراحتان اعتماد کنید.
دکتر محمود بابایی
جراح و متخصص چشمپزشکی و عضو هیاتعلمی دانشگاه علوم پزشکی بقیه ا...(عج)
آیا این باور درست است که اگر بعد از غذا یک ماده شیرین مثل شیرینی، ژله، مربا و... مصرف کنیم به هضم غذایمان کمک میکند؟ 990****0919
نه! مصرف مواد شیرین بعد از صرف غذا نهتنها به هضم غذا کمک نمیکند بلکه به دلیل اینکه این مواد سرشار از قند و انرژی هستند، طول مدت هضم غذا را بیشتر میکنند و باعث افزایش جذب انرژی میشوند. این مساله بهخصوص در مورد افرادی که اضافه وزن دارند، میتواند مسالهساز شود و آنها را چاق کند یا درجات چاقی را در افراد چاق بالا ببرد. البته اینکه افراد بعد از صرف غذا تمایل زیادی به مصرف مواد قندی دارند، طبیعی است زیرا وقتی غذا خورده میشود برای جذب مواد قندی موجود در آن، انسولین بیشتری ترشح خواهد شد. انسولین، قند و مواد انرژیزا را داخل سلولها هدایت میکند. در نتیجه تمایل به مصرف مواد شیرین و جایگزین کردن قند در خون افزایش مییابد اما اگر چند دقیقه صبر کنید این ولع از بین میرود. ضمن اینکه اصلا نیازی به مصرف مواد شیرین و پرکالری نیست زیرا یک حبه انگور یا یک تکه هویج یا لبوی داخل سالاد هم میتواند این میل شدید به مصرف مواد قندی را کاهش دهد.
کودک 2 سالهای دارم که بین غذا بسیار دوغ میخورد. آیا داشتن این عادت غذایی ضرر دارد؟ 332****0915
برای هضم غذا باید اسید یا شیره معده ترشح شود. میزان این اسید در حدی است که میتواند مواد غذایی را خیلی زود به موکوس تبدیل کند و برای هضم و جذب داخل رودهها بفرستد. وقتی فردی بین غذا نوشیدنی میخورد، میزان اسید معده را به هم میریزد و در کار طبیعی معده اختلال ایجاد میکند. به همین دلیل همواره توصیه میشود بین غذا خوردن از مصرف آب بهخصوص آب خنک، انواع نوشابهها حتی دوغ که یک نوشیدنی مفید است، خودداری کنید. این مساله بهخصوص در مورد کودکان لاغر بسیار حائز اهمیت است زیرا فضای معده معمولا با نوشیدنیها پر میشود و کودک دیگر نمیتواند به اندازه کافی غذا بخورد. بهتر است برای پیشگیری از این کار از همان ابتدا دوغ یا نوشیدنی را در سفره قرار ندهید تا کودک آن را نبیند و در صورتی که نوشیدنی درخواست کرد، آن را به مدتی بعد از صرف غذا موکول کنید.
دکتر سیدضیاالدین مظهری
متخصص تغذیه و استاد دانشگاه علومپزشکی ایران
روغن موجود در بازار که از بذر کتان بهدست آمده حاوی چه نوع امگایی است و آیا برای بدن مفید است؟ 730****0912
روغن گرفتهشده از بذر کتان حاوی امگا۳ بسیار بالایی است و بسیار سریع خراب میشود زیرا امگا۳ خیلی زود اکسید میشود و از بین میرود. شاید حتی نتوان روغن بذر کتان را برای یک روز هم نگهداری کرد. اگر تمایل دارید از این روغن استفاده کنید باید همان زمانی که روغن گرفته میشود آن را مصرف کنید که امکان چنین کاری معمولا بسیارکم است. اگر روغن بذر کتان در بازار وجود داشته باشد، یا امگا۳ آن را به شدت گرفتهاند یا روغن مورد نظر به شدت اکسید شده که در این حالت نهتنها مفید نیست بلکه بسیار مضر هم خواهد بود.
چند روزی است در سطح شهر روغنهایی تبلیغ میشوند که در آن تولیدکننده ادعا میکند، محصولش سرشار از امگا6 و امگا9 است. آیا این موضوع را تایید میکنید؟ این ترکیبات برای مصرفکننده چه فوایدی دارد و تفاوتشان با امگا3 در چیست؟ 217****0912
شمارههای ۳، ۶ و ۹ در واقع شماره کربنهایی هستند که در اسید چرب مورد نظر غیراشباعاند. مثلا امگا۳ یعنی اسید چربی که کربن سوم آن پیوند دوگانه تشکیل داده و غیراشباع است. امگا۶ یعنی کربن شماره ۶ و امگا۹ یعنی کربن شماره ۹ که پیوند دوگانه تشکیل دادهاند. هر کدام از این 3 حالت خواص سلامتبخش و خاص خودشان را دارند و برای پیشگیری از بیماریها بهخصوص کاهش بیماریهای قلبی- عروقی و پرفشاری خون مفید هستند و در تنظیم چربیخون و کاهش کلسترول و تریگلیسرید خون نقش ایفا میکنند. البته به شرط اینکه بهطور تازه و طبیعی مصرف شوند. مثلا مصرف ماهی یا برخی دانهها مانند کتان و... امگا۳ خوبی به بدن میرساند و تاثیرات بیشتری هم دارند. امگا۶ و امگا۹ در بسیاری از روغنهای گیاهی از جمله روغن ذرت، کنجد، زیتون، آفتابگردان و... به فراوانی وجود دارد اما امگا۳ معمولا کمتر در روغنها یافت میشود. علتش هم این است که امگا3 پایدار نیست و خیلی سریع از بین میرود و اکسید میشود. به همین دلیل روغنهایی که حاوی امگا۳ فراوانی هستند باید خیلی زود مصرف شوند، در غیر این صورت پس از مدت کوتاهی خاصیت خود را از دست میدهند. بهعنوان مثال روغن ماهی حاوی امگا۳ زیادی است اما ماندگاری بالایی ندارد بنابراین آن را به صورت کپسول تهیه میکنند و میفروشند. همچنین روغنهای زیتون، کنجد، کانولا یا کلزا امگا۳ بالایی دارند اما در صنعت برای اینکه ماندگاری روغن را بالا ببرند، هنگام عمل تصفیه روغن، مقداری از امگا۳ آن را خارج میکنند. در صورتی که امگا۳ روغن گرفته نشود، روغن زود فاسد خواهد شد و در اصطلاح عامه تیز میشود. این حالت بهدلیل افزایش اسیدیته و پراکسید روغن به وجود میآید، بنابراین تبلیغ در مورد اینکه روغنهای تولیدی کارخانهای حاوی امگا۶ و امگا۹ بالایی است، کار علمی و درستی نیست زیرا بهطور طبیعی اغلب روغنهای مایع موجود در بازار امگا۶ و امگا۹ بالایی دارند.
آرد سمولینا با آرد معمولی چه تفاوتی دارد؟ آیا این آرد دارای مزیتی است؟ 872****0912
آرد سمولینا آردی است که از گندمی به نام دوروم تهیه میشود. مقدار املاح و موادمعدنی و همچنین پروتئین آرد سمولینا بیشتر از آرد معمولی است و بهدلیل وجود ویتامینهای گروه B ارزش غذایی بالاتری دارد. آرد سمولینا رنگ زرد کهربایی دارد که علت آن وجود رنگدانههایی از خانواده کارتنوییدهاست. کارتنوییدها خواص آنتیاکسیدانی بالایی دارند و در پیشگیری از بیماریهای قلبی- عروقی، سرطان، تقویت سیستم دفاعی بدن و... مفیدند. این نوع آرد معمولا برای تهیه پاستا و ماکارونی مناسب است و بهدلیل خاصیتی که دارد مانع از چسبیدن ماکارونیها یا پاستاها به هم میشود.
دکتر محمدحسین عزیزی
متخصص صنایع غذایی و عضو هیاتعلمی دانشگاه تربیت مدرس
همیشه شنیدهایم که گوشت گوسفند چربتر از گوشت گوساله است اما در کتابی خواندم که گوشت گوساله چربتر است. کدام یک صحت دارد؟ همانطور که گوشت سینه مرغ از تمامی قسمتهای مرغ کمچربتر است، کدام قسمت گوشت قرمز چربی کمتری دارد؟ 577****0919
چربی گوشت به نوع و نژاد دام، نوع تغذیه دام و محلی از بدن که گوشت از آن بریده شده بستگی دارد. در مجموع، گوشت گوسفند چربی بیشتری نسبت به گوشت گوساله دارد، در عوض پروتئین گوشت گوساله بیشتر از گوشت گوسفند است. توجه داشته باشید چربیهای گوشت بهخصوص گوشت گوسفند از نوع اشباع هستند و مصرف آنها برای بدن مضر است. به همین دلیل توصیه میشود تا حدامکان چربیهای قابلرویت گوشت را بگیرید و دور بریزید. هرچند قسمتی از چربیهای گوشت لابلای آن وجود دارد و نمیتوان آنها را از گوشت جدا کرد. نکته دیگر اینکه بسیاری از مردم مزه گوشت گوسفند را بهدلیل چربی بیشتری که دارد، میپسندند و معتقدند خورشها با گوشت گوسفند خوشمزهتر میشود که علت این خوشمزگی هم وجود چربی در گوشت گوسفند است اما بعضیها هم از بوی گوشت گوسفند خوششان نمیآید. همانطور که اشاره شد، چربی گوشت نژادهای مختلف دام با هم تفاوت دارد. در ایران ما نژادهای زیاد گاوی نداریم اما نژادهای گوسفندی متنوع هستند. با این حال، باز هم مجموع چربی گوشت گوسفندها از گوشت گاو و گوساله بیشتر است.
نوع تغذیه دام هم میتواند روی چربی گوشتش تاثیر بگذارد. دامهایی که چرای آزاد میکنند، معمولا نسبت به دامهایی که غذا به صورت دستی برایشان برده میشود، چربی کمتری دارند. به همین دلیل چربی دامها در فصول سرد سال که مراتع، زیاد سرسبز نیستند و دامها به چرا نمیروند و غذا در محل برایشان ریخته میشود، بیشتر است. نکته آخر اینکه معمولا قسمتهایی مانند ران و سردست چربی بالایی دارند اما بیشترین میزان چربی در قلوهگاه دام و نزدیک پهلو یا شکم آن است. به همین دلیل گوشت قلوهگاه ارزانتر از سایر قسمتهای بدن دام است.
دکتر آراسب دباغمقدم
متخصص بهداشت مواد غذایی
لطفا توضیح دهید تفاوت ویتامین D خوراکی با نوع تزریقی آن چیست؟ 469****0903
از نظر اصل ویتامین، نوع خوراکی و تزریقی با هم تفاوتی ندارند اما دوز تزریقی بسیار بالاتر و حدود 300-200 هزار واحد است، در حالی که میزان دوز خوراکی فقط ۵۰ هزار واحد است. به همین دلیل نوع تزریقی برای افرادی تجویز میشود که سطح ویتامین D آنها بسیار پایین است. اگر نوع تزریقی ویتامین برای فردی که سطح ویتامین D بدنش خیلی پایین نیست تجویز شود، عوارض بسیار زیادی او را تهدید خواهد کرد که شامل شکنندگی استخوانها، جلوگیری از رشد قدی، سردرد، سرگیجه و در مواردی حتی کشنده است. از این رو، مصرف خودسرانه نوع تزریقی ویتامین D به هیچ وجه توصیه نمیشود.
آیا پنیر پارمسان که جزو پنیرهای سفت است در مقایسه با سایر پنیرها پروتئین بیشتر و چربی کمتری دارد؟ 813****0912
بهطور کلی، هرچه ماده لبنی یا پنیر سفتتر باشد، آب آن کمتر و میزان پروتئینش بیشتر است. بهطور مثال بیش از نیمی از وزن کشکهای خشک که بدون آب هستند را پروتئین تشکیل داده است. ضمن اینکه هیچکس پروتئین شیر را از آن جدا نمیکند ولی میزان چربی شیر متنوع است. ممکن است پنیر از شیر کمچرب، پرچرب یا نیمچرب تهیه شده باشد. حتی میزان چربی پنیری که در بهار و تابستان تهیه میشود هم با هم تفاوت دارد؛ شیرهای بهار کمچربتر از شیرهای تابستان است زیرا دام در تابستان غذای خشک بیشتری میخورد و شیرش پرچربتر میشود.
دکتر محمدحسن انتظاری
متخصص تغذیه و مدیر گروه تغذیه دانشگاه علومپزشکی اصفهان